Hlavní obsah

EU dá na obnovu krizí postižené ekonomiky přes pět biliónů korun

BRUSEL

Nejvyšší představitelé států a vlád Evropské unie se ve čtvrtek v Bruselu dohodli na plánu, který má za cíl obnovit evropské ekonomiky postižené krizí. Sdělil to český premiér Mirek Topolánek. Plán počítá s finanční injekcí ve výši zhruba 200 miliard eur (více než pět bilionů korun), které by měly jít na pomoc hospodářství.

Článek

Plán vedle finanční injekce obsahuje například kroky k posílení zaměstnanosti či zlepšení situace malých a středních podniků. Dalšími body plánu jsou podpora investic do výzkumu a vývoje, zejména pak do ekologicky šetrných technologií, rozvoj infrastruktury či rozsáhlé partnerství veřejného a soukromého sektoru, hlavně v automobilovém průmyslu nebo ve stavebnictví. Návrh se zabývá i regulací finančních trhů na evropské i globální úrovni a podporou rozvojových zemí.

Vzhledem k tomu, že plán počítá s masivní finanční injekcí, je velmi pravděpodobné, že státy minimálně v příštím roce prohloubí své rozpočtové deficity, což by mohlo vést k porušení unijních pravidel pro hospodaření. Evropská komise již nicméně uvedla, že pravidla jsou dostatečně flexibilní a že v případě hluboké krize, jako je ta současná, od nich lze dočasně upustit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám