Hlavní obsah

Daň z příjmu neklesne, sníží se sociální pojištění, schválili poslanci

PRAHA
Aktualizováno

Vládní koalice slaví ve středu ve Sněmovně další úspěch. Po schválení rozpočtu poslanci také souhlasili s koaličním návrhem ohledně daní a sociálního pojištění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi ve Sněmovně

Článek

V závěrečném čtení schválili návrh, aby daň z příjmů fyzických osob od příštího roku zůstala na 15 procentech. Podle dosud platného zákona měla naopak klesnout na 12,5 procenta. Výměnou za vyšší daň se mají snížit odvody na sociálním pojištění o 1,5 procenta.

Novela nyní zamíří do Senátu, a pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident.

Návrh však prošel jen těsně, podpořilo ho 86 přítomných poslanců, což byl přesně potřebný počet. Rebelující poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který opakovaně prohlásil, že návrh nepodpoří, se zdržel.

"Já jsem se nechtěl připojit pod špatný návrh," zdůvodnil svůj krok. "Z 12,5 na 15 to není snížení, ale zvýšení daní. Je to jedna chyba nahrazená druhou chybou," dodal.

Stejně tak se zdrželi i jeho straničtí kolegové Juraj Raninec a Jan Schwippel. Sociální demokraté byli proti, zdrželi se poslanci KSČM.

Podle pravidel, která nastavila loňská reforma veřejných financí, by od příštího roku klesla zaměstnancům a podnikatelům sazba daně z příjmu na 12,5 procenta. Současně s tím by se ale snížily slevy na dani tak, že by řada lidí v konečném součtu platila daně vyšší než letos. Proto ministerstvo financí přišlo s projednávanou novelou. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) jde o fiskálně šetrné řešení.

Návrh na snížení daní pro firmy neprošel

Poslanci neschválili návrhy daňového experta ODS Michala Doktora, který chtěl osvobodit dividendy od daně z příjmů, a to již od příštího roku. Od roku 2010 chtěl snížit firemní daně z plánovaných 17 procent na 15 procent. Tento návrh ale také Sněmovna neschválila.

Na opakovaný pokus poslanci přijali návrh ministra Kalouska, který upravuje zdanění zahraničních penzijních fondů. Ministr upozorňoval, že Evropská komise již kvůli tomu zahájila s Českem řízení, protože je přesvědčena, že ČR zvýhodňuje v tomto směru domácí fondy proti zahraničním.

Sněmovna přijala i návrh svého předsedy Miloslava Vlčka. Ten upravuje podmínky daňového osvobození při prodeji podílu ve firmě ze strany zahraniční firmy. Podle Vlčka má zabránit odchodu firem do daňových rájů.

Tato novela zákona o daních z příjmů má platit ode dne vyhlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám