Hlavní obsah

Česká pošta zdraží posílání balíků

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Při posílání balíků budou muset Češi sáhnout hlouběji do kapes. Česká pošta totiž od Nového roku připravila několik změn, včetně navýšení cen za posílání balíků. Například zásilka o váze do dvou kilogramů podraží z 38 na 43 korun. Pošta o změnách informovala ve středu.

Článek

„Příčinou je zvyšující se cena práce a s tím související nárůst provozních nákladů pošty,“ vysvětlil její mluvčí Ivo Mravinac.

S přibývající váhou zásilky roste i cena za odeslání. Balík do pěti kilogramů tak nově přijde na 50 korun, což je o šest korun více než nyní. U desetikilogramové zásilky cena stoupne o osm korun na 64 korun.

Nové ceny za zasílání balíků od 1. 1. 2009
druh zásilkyhmotnost zásilky
2 kg5 kg10 kg15 kg20 kg
obyčejný balík4350647892
cenný balík58657791107

„V mezinárodních poštovních službách ke změnám tarifů nedochází,“ uvedla pošta. Stejně tomu bude i u klasických psaní.

Zároveň státní podnik vyvrátil spekulace, že by velcí podavatelé měli mít služby dražší. "Česká pošta opravdu mění svoji slevovou politiku pro velká firemní podání, ale tak, aby byla pro firmy - na rozdíl od dosavadního systému - zcela přehledná a nekomplikovaná," stojí v oficiální zprávě.

Další chystanou novinkou bude možnost elektronické žádosti o opakované doručení zásilky. Na internetových stránkách www.ceskaposta.cz tak lze učinit po kliknutí na odkaz „služby online“ a poté na „elektronickou podatelnu. Pak si zákazníci vyberou jednu z několika žádostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám