Hlavní obsah

Systém registrů vozidel zkolaboval

Systém registru vozidel ve středu kvůli technické poruše zkolaboval. Mimo provoz jsou pracoviště registru na několika místech ČR, mimo jiné v Praze a v Brně. Ministerstvo vnitra zatím neupřesnilo, zda se to týká všech pracovišť registru, ani za jak dlouho by počítače mohly být opět v provozu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Problémy s registrací vozů se objevily už v pondělí po celé republice.

Článek

"Opravdu můžeme potvrdit, že došlo k výpadku, a to z důvodu závady na elektroinstalaci. V současné době intenzivně pracujeme na odstranění problému," uvedla mluvčí registru Hana Malá.

Mluvčí brněnského magistrátu řekl, že důvodem výpadku je přetížení systému. "Domnívám se, že důvodem výpadku je vytíženost systému před koncem roku. Systém to prostě neutáhl," řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Nekonečné fronty na registru aut. Zdroj: Stream.cz

Lidé v současné době úřady zaplnili, aby přeregistrovali auta do konce roku. Od ledna se za to bude platit ekologický poplatek ve výši 3000 až 10 000 korun. Platit se bude za auta, která nesplňují alespoň emisní normu Euro 3, tedy jsou vyrobená před rokem 2000.

Lidé se lidé tyto vozy prodat nebo dovézt a přihlásit ještě před koncem roku. Vysoké sankce za vlastnictví vozů bez zaplaceného povinného ručení zase nutí majitele tyto mnohdy již nepojízdné vraky z registru odhlásit.

Ekologické poplatky na registrech:
V Česku je podle údajů Sdružení automobilového průmyslu 1,45 miliónu aut starších 15 let. Neplatí tudíž na ně žádné emisní normy, proto při přeregistraci od 1. ledna 2009 zaplatí jejich majitelé deset tisíc korun. Vozů starých 10 až 15 let by mělo být 1,1 miliónu. Pro ně platí emisní normy Euro 1 a Euro 2 platné do roku 1993 a 1996. Registrační poplatek bude pět tisíc korun, respektive tři tisíce korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám