Hlavní obsah

Řebíček: Prodej Ruzyně pod 50 miliard nedoporučím

PRAHA

Ministr dopravy Aleš Řebíček doporučí vládě zastavit prodej pražského ruzyňského letiště v případě, že zájemce nabídne nízkou sumu. Sám si představuje cenu kolem 100 miliard korun. Řebiček to řekl v rozhovoru pro rakouský deník Wirtschaftsblatt.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministři průmyslu Martin Říman (vlevo) a dopravy Aleš Řebíček.

Článek

"S cenou těsně pod 100 miliard korun bychom se jistě vyrovnali. Pokud by to však bylo jen 50 miliard korun, doporučil bych, aby vláda letiště neprodávala," řekl Řebíček listu.

Podle něj bude na letiště asi 30 zájemců, což je méně, než vláda předpokládala. Kvůli finanční krizi se o investici méně zajímají finanční skupiny, zájemci jsou spíše z řad provozovatelů jiných letišť.

Mezi uchazeči bude vídeňské letišťe, německý Fraport, francouzská Aeroport de Paris, Macquarie Airport, španělská společnost Abertis Airports. Z finančních skupin mají zájem české a slovenské PPF, Penta a  J.

Do druhého kola tendru na poradce postoupily podle českého tisku banky Credit Suisse, JPMorgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley a Rothschild. Vyřazena byla Deutsche Bank, která se však proti tomu nyní odvolává, což zřejmě způsobí zdržení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám