Hlavní obsah

Ekonomice se v létě dařilo o něco hůře, upřesnili statistici

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tuzemská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí, od července do září, tempem 4,2 procenta. Český statistický úřad upřesnil růst hrubého domácího produktu. Proti předběžnému údaji je však výsledek o půl procentního bodu horší. V polovině listopadu statistici odhadovali růst na 4,7 procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Zlatá éra růstu české ekonomiky je definitivně za námi, jak už naznačily údaje za říjnovou obchodní bilanci a listopadovou nezaměstnanost,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku tuzemská ekonomika rostla tempem 4,6 procenta. Statistici nynější zpomalení přisuzují zejména nižšímu exportu, který ovlivnila silná koruna a drahá ropa.

„Hlavními důvody, které úpravě vedly, byly jednak nové nebo respondenty dodatečně zpřesněné vstupní informace,“ vysvětlil úřad změnu růstu HDP.

I přesto je výsledek příznivý. Ekonomiky okolních států jsou na tom o poznání hůře. Například němečtí statistici oznámili, že největší evropská ekonomika je v recesi, tedy druhé čtvrtletí za sebou se růst tamní ekonomiky pohybuje v záporných číslech.

Analytici se shodují, že závěr roku už tak optimistický nebude. Lze očekávat, že zpomalení hospodářství v celém regionu ovlivní i Česko.

Reklama

Výběr článků

Načítám