Hlavní obsah

V Česku skončilo první multikino

Právo, Novinky, toh, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V Česku kvůli slabé návštěvnosti přestalo promítat první multikino. Provoz na začátku prosince ukončil multiplex Cinema City v pražském nákupním centru Novodvorská Plaza, ve kterém bylo pět kinosálů s 850 sedadly. "Důvodem byly nízké tržby a celková nespokojenost," potvrdilo Novinkám vedení obchodního centra Novodvorská Plaza.

Foto: Profimedia.cz

Multikino Cinema City se potýkalo s nedostatkem návštěvníků.

Článek

Provoz multikina byl ukončen 3. prosince. Co v prostorách multikina bude, se zatím neví. "Zatím nemáme náhradu, o využití místa teprve jednáme," uvedlo vedení centra.

Cinema City má ještě tři multikina v Praze a jedno v Plzni. Navíc provozuje i takzvané 3D kino IMAX, které je také v Praze.

„Praha má ale příliš mnoho kin, multikino na Novodvorské bylo 11. otevřené v hlavním městě. Za to, že zkrachovalo, může mimo jiné špatný výběr lokality v nedobře fungujícím obchodním centru,“ komentoval uzavření kina pro Právo Aleš Danielis, ředitel filmové distribuce společnosti Bontonfilm.

Podle jeho názoru jde i dobře promyšlený obchodní tah. Společnost Cinema City, která vlastní tuto síť multikin, má brzy otevírat multikino v Pardubicích, proto se rozhodla přesunout svoje náklady tam, kde nebude třeba provoz výrazně dotovat. „Neočekávám vlnu zavírání dalších multikin, i když na sto procent nic předvídat nemohu,“ dodal Danielis.

Multiplexy táhnou diváky více než klasická kina

Multikina v uplynulých letech na českém trhu expandovala a po ukončení činnosti Cinema City v nákupním centru Novodvorská Plaza jich je v tuzemsku celkem 24. V nich je celkem 188 promítacích sálů pro více než 36 tisíc diváků. Vyplývá to z přehledu Unie filmových distributorů.

Multikina již dlouhodobě ukrajují největší část z celkových zisků všech kin v Česku. Jen v loňském roce doslova spolkla více než 940 miliónů korun. To odpovídalo zhruba 78 procentům veškerých tržeb. Do multiplexů vyrazilo přes osm miliónů lidí, přičemž do všech kin v tuzemsku přišlo necelých třináct miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám