Hlavní obsah

Prezident podepsal vyšší pojištění bankovních vkladů kvůli krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pojištění bankovních vkladů v Česku se zvýší. Prezident Václav Klaus v pondělí totiž podepsal novelu bankovního zákona, kterou vláda a zákonodárci reagují na důsledky světové finanční krize. Nově tak budou pojištěny vklady až do částky 50 000 eur (asi 1,25 miliónu korun), zatímco dosud je tento limit poloviční.

Foto: Petr David Josek, ČTK

Prezident České republiky Václav Klaus

Článek

Novela počítá také s tím, že nově bude pojištěn celý vklad, zatímco nyní je to jen z 90 procent. Náhrady by v případě pádu banky jejím klientům vyplatil Fond pojištění vkladů, do kterého finanční ústavy přispívají.

Novela, kterou sněmovna i Senát projednaly ve zrychleném řízení, začne platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Pojištění se nevztahuje na vklady samotných bank, zahraničních bank, finančních institucí, zdravotních pojišťoven a státních fondů. V případě odškodnění se peníze klienta na více účtech u jedné banky sčítají a odškodnění je omezeno právě hranicí 50 000 eur. Pokud má klient naopak účty u více bank, v každé bance pro jeho peníze platí limit 50 000 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám