Hlavní obsah

Příští rok zbankrotuje nejvíce podniků v historii

Novinky, toh
Aktualizováno

Jako lavina by měla celý svět zasáhnout příští rok série bankrotů. Svoji činnost ukončí rekordní počet podniků. Podle odhadů firmy Euler Hermes by jen v Evropě mělo jít o 200 tisíc podniků. V pondělí o tom informoval list Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Bankroty postihnou zejména USA a západní Evropu.

Článek

„Finanční krize dramaticky zvýší riziko bankrotů, zejména příští rok,“ uvedl šéf Eurler Hermes Romeo Grill. Podle něj lze doslova očekávat explozi firem v úpadku ve Spojených státech, ale také v Evropě, zejména v Británii.

Za krachem bude globální finanční krize. Ta začala ve Spojených státech a samozřejmě že i tady budou bankroty rekordně vysoké. Zde by mělo své podnikání ukončit na 62 tisíc firem, letos Eurler Hermes počítá se 42 tisíci podniky, loni to bylo 28 tisíc.

Nejhorší situace by však měla být v západní Evropě, kde ukončí svoji činnost 197 tisíc společností, přičemž letos by to mělo být 149 tisíc. 

Grill předpokládá, že nejvíce krachujících firem v Evropě se bude soustřeďovat kolem automobilového průmyslu a textilního odvětví. Problémy čekají i logistiku.

Konkrétně v Evropě bude situace nejhorší ve Francii, kde skončí 63 tisíc podniků, dramatické nárůsty bankrotů zaznamenají Španělsko, Irsko a Británie.

Euler Hermes je součástí německé pojišťovny Allianz.

Hrozí pád další banky

Odhad pojišťovny není jedinou negativní předpovědí z posledních dní. Již Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) uvedla, že by ji nepřekvapilo, kdyby zkrachovala nějaká další velká banka.

Navíc podle odborníků světu hrozí deflace. Tedy pokles cenové hladiny, který brzdí růst ekonomiky. "Hrozba deflace by měla být brána vážně vzhledem k rychlému pádu cen surovin a k faktu, že recese přinese nižší poptávku,“ řekl náměstek generálního ředitele OECD Pier Carlo Padoan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám