Hlavní obsah

VIDEO: Kalousek chce možnost odpočtu DPH u všech aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Miroslav Kalousek v neděli v pořadu TV Prima připustil možnost odpočtu daně z přidané hodnoty u podnikatelů na jakékoliv auto, a to v souvislosti s podporou automobilového průmyslu zasaženého finanční krizi. Ministr to řekl v pořadu TV Prima Nedělní partie.

Článek

Dosud si mohou podnikatelé, kteří platí DPH, odečíst z daní pouze nákup nákladního vozu nebo vozu s přepážkou, tzv. verze N1 neboli "lehké užitkové vozidlo".

"O tomto návrhu již déle přemýšlím. Mohlo by to pomoci malým a středním podnikům i automobilovému průmyslu a odlehčí to i podnikatelům, plátcům DPH," uvedl ministr. Podle něj navíc tento krok může i zvýšit počet plátců DPH.

Nákladní Porsche - české specifikum

Výrazný přesun osobních aut v provedení kombi mezi lehká užitkové vozidla nastal po roce 2003, kdy stát zavedl pro tyto firemní vozy možnost odečíst si při nákupu malých nákladních aut DPH.

Jako "nákladní auta" se v současnosti prodává téměř polovina luxusních vozů Porsche, Jaguar, ale i BMW a Audi. Podle odhadů odborníků státní pokladna přichází na nevybrané dani ročně až o několik miliard korun.

Dovozci i Sdružení automobilového průmyslu přitom volají po tom, aby se možnost odpočtu rozšířila i na osobní vozy, jako je to běžné v některých evropských zemích.

Kalousek nechce bojovat proti krizi veřejnými penězi

Celkově je ale ministr v současné situaci odpůrcem veřejných výdajů na podporu jednotlivých průmyslových odvětví.

"Veřejné výdaje nemohou být motorem růstu," uvedl ministr. Zároveň upozornil, že nakonec by byla vláda nucena si peníze půjčit a omezila by tak soukromé investice.

"Vláda by si musela půjčit a tím vytěsnit soukromé investice, protože banky půjčí raději vládě," dodal.

Odpočet DPH je podle Kalouska pak jedním z mála systémových rozpočtových kroků na zmírnění dopadů krize. Jako další uvedl kvůli proexportnímu zaměření české ekonomiky posílení úvěrového rámce České exportní banky. "Nesmí se stát, aby exportní banka měla bonitní projekty a neměla peníze na jejich financování. Nyní proto posilujeme o miliardu, bude-li potřeba, tak posílíme více," uvedl Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám