Hlavní obsah

Shoda Evropské unie na klimatickém balíčku zatím chybí

– VARŠAVA • Aktualizováno

Unijní klimatický balíček zatím nezískal podporu východoevropských států. Zástupci Francie i těchto zemí nicméně po schůzce v Gdaňsku vyjádřili naději, že se přijatelný kompromis nakonec podaří najít.

Foto: ČTK/AP, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Mohu říci, že všechny země, které se účastnily setkání, chtějí najít kompromis," řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní předsedá Evropské unii. Sarkozy uvedl, že o klimatickém balíčku bude jednat v neděli v Berlíně a v pondělí v Londýně. Dodal, že je ještě dost času na to, aby se země dohodly.

Soubor ambiciózních opatření v rámci boje s nepříznivými klimatickými změnami by měla EU schvalovat koncem příštího týdne na summitu v Bruselu.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který při gdaňském jednání zastupoval Českou republiku, ČTK řekl, že šance na dohodu zatím vidí 50:50. "Dohodnout se bude tentokrát velmi těžké. V takovém stavu, jak vypadá situace nyní, je to zatím pro ČR nepřijatelné," uvedl Vondra.

Připomněl, že Česká republika prosazuje hlavně postupný náběh aukcí s povolenkami na emise skleníkových plynů. Francie naposledy přišla s návrhem, aby elektrárenské společnosti nakupovaly od roku 2013 jen 50 procent povolenek místo 100 procent, jak původně navrhovala Evropská komise. "Je nutné, aby se bral ohled na specifické požadavky zemí střední a východní Evropy," řekl Vondra. Zdůraznil, že setkání v Gdaňsku nicméně bylo užitečné, protože se řada věcí vyjasnila.

Řešení přichází pomalu 

Také pro Polsko je záležitost povolenek velmi důležitá, protože přes 90 procent energie pochází v Polsku z uhlí. "Hledáme, hledáme a pomalu nacházíme řešení, které nás přibližuje k moudrému kompromisu," uvedl polský premiér Donald Tusk.

Šéf polské vlády řekl, že východevropské státy jsou připraveny splnit cíl, jaký si loni dala EU. Unie se zavázala, že do roku 2020 sníží objem emisí skleníkových plynů o 20 procent; zároveň slíbila, že zvýší podíl obnovitelné energie na krytí energetické spotřeby na pětinu. "Chceme se dohodnout na klimatickém balíčku, ale chceme takovou dohodu, která učiní naše země bezpečnější, a to i s ohledem na hospodářství," uvedl Tusk.

Slovenský premiér Robert Fico řekl, že Slovensko podpoří klimatický balíček v Bruselu. Podle něj je důležité, aby Evropa vzala v úvahu, jaké pokroky učinily nové členské státy v redukci emisí mezi lety 1990 a 2005.

Sarkozy zdůraznil, že představitelé zemí, které byly v Gdaňsku, si přejí, aby Evropa vyslala signál, jenž bude mluvit o tom, že chce dodržet dohodnutý kalendář a cíle. "Nemáme právo na porážku," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám