Hlavní obsah

OPEC výrazně sníží těžbu ropy, říká její šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALŽÍR

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvažuje výraznější snížení těžby ropy, než se očekávalo. Řekl to v sobotu prezident OPEC Šakíb Chelíl. Definitivní rozhodnutí padne na zasedání organizace 17. prosince.

Článek

"Vznikla shoda ohledně výrazného snížení těžební úrovně," řekl Chelíl agentuře AP o náladě v organizaci. Dodal, že redukce těžby by mohla být hodně tvrdá. Upozornil, že někteří analytici nyní očekávají pokles až o dva milióny barelů denně.

Chelíl, který je rovněž alžírským ministrem energetiky, již začátkem týdne uvedl, že doufá, že Rusko, Norsko a Mexiko se stanou členy kartelu nebo se alespoň připojí k omezování těžby s cílem podpořit ceny ropy.

Kartel se již koncem září dohodl na snížení dodávek na trh o 1,5 miliónu barelů denně, tento krok však pokles cen ropy nezastavil. Cena americké ropy se sice v červenci vyšplhala až na rekordní maximum 147,27 dolaru za barel, od té doby však kvůli obavám z negativního dopadu zpomalení ekonomiky na poptávku výrazně klesla. V pátek se cena americké ropy propadla až na čtyřleté minimum 40,50 dolaru.

Ruský ministr energetiky Sergej Šmatko minulý týden uvedl, že Rusko by se mohlo ke snižování těžby kartelem OPEC připojit. Nečlenské země naposledy následovaly OPEC ve snižování produkce v roce 2002. Rusko, Mexiko a Norsko tehdy omezily těžbu poté, co se ceny ropy propadly pod 20 dolarů za barel.

Reklama

Výběr článků

Načítám