Hlavní obsah

V USA je bez práce už deset miliónů lidí

Novinky, BBC, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Nezaměstnanost ve Spojených státech dramaticky roste. Jen za listopad přibylo půl miliónu lidí bez práce. Nezaměstnanost se tak dostala na 6,7 procenta, což je nejvíce za posledních 15 let.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Článek

V říjnu byla v zemi nezaměstnanost na 6,5 procentech. Nárůst počtu nezaměstnaných o 533 tisíc lidí představuje mnohem víc, než kolik předpokládali analytici. Ti odhadovali číslo 335 tisíc. Podle údajů tamních úřadů počet pracovních míst ubývá už 11 měsíců v řadě a již nyní je jisté, že bude hůř.

V zemi s více než 300 milióny obyvatel je v současnosti bez práce více než 10 miliónů lidí, jak uvedla agentura AP. Naopak práci má více než 144 miliónů lidí.

Do statistik se totiž teprve promítne rozsáhlé propouštění, které oznámily velké společnosti tento týden. Jak připomněla BBC, mezi tyto firmy patří i světoznámá AT Ta má propustit 12 tisíc lidí, tedy čtyři procenta své pracovní síly.

Jak se již v uplynulých týdnech stalo tradicí, za rostoucím počtem nezaměstnaných stojí současná globální krize. Navíc na trhu přetrvávají obavy z jejího dlouhodobého trvání. Například Národní úřad pro ekonomický výzkum tvrdí, že USA jsou v recesi již od konce minulého roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám