Hlavní obsah

Benzín je nejlevnější za poslední čtyři roky

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot se nezadržitelně řítí dolů. Podle čerstvých statistik je benzín dokonce nejlevnější za poslední čtyři roky. Natural 95 v průměru stojí 24,39 koruny, což je nejnižší cena v monitoringu společnosti CCS, tedy od začátku roku 2005. Motoristé mohou zajásat, podle analytiků budou pohonné hmoty levné minimálně do konce roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ceny benzínu i nafty nadále padají.

Článek

Cenami pohonných hmot nejen v Česku, ale po celém světě, otřásá současná krize, která tlačí na obchodování s ropou. Ta je nyní nejlevnější za poslední čtyři roky. Kvůli krizi výrazně klesá poptávka po surovině, navíc na trzích nadále přetrvává strach z dalšího vývoje světové ekonomiky.

„Situace je každým týdnem horší a horší. Svět se bojí recese. Investoři prodávají komodity i akcie a obávají se, že se situace nezlepší,“ řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR podle CCS (Kč/l):
Natural 9524,39
nafta26,83

Přestože se například akciové trhy otřásaly již od začátku roku, obchodování s ropou zažívalo opačný trend. Jak Čermák připomněl, investoři hledali jistotu právě v komoditách. Ropa tak na začátku léta vystřelila k historickým rekordům kolem 147 dolarů za barel.

Benzín v té době v Česku přesáhl cenu 32 korun za litr. Nafta byla ještě o něco dražší, vyšplhala se nad 35 korun za litr.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

S pádem velkých bank a začátkem finanční krize nastal zlom a trhy od té doby sjíždějí jak po tobogánu velkou rychlostí dolů. „Akcie, nemovitosti, komodity - všechno padá jako celek. Investoři dávají peníze jen například státních dluhopisů nebo je úplně stahují,“ vysvětlil analytik.

Očekává se ještě další zlevňování

V posledních dnech černé zlato opět výrazně zlevňuje. Jeho cena se dostala pod 45 dolarů za barel, což je nejníže za poslední čtyři roky. „Ropa má pravděpodobně nakročeno, aby měla nejhorší týdenní výsledky od roku 2003. Její nízké ceny by se u pohonných hmot v Česku mohly projevit příští týden. Do Nového roku budou řidiči tankovat určitě za levno,“ dodal Čermák.

Reklama

Výběr článků

Načítám