Hlavní obsah

Barbie rozdrtila u soudu konkurenční panenky Bratz

Novinky, toh
LOS ANGELES
Aktualizováno

Usměvavé panenky Bratz končí svoji kariéru. Hračkářský gigant Mattel totiž vyhrál letitý spor s konkurenční společností MGA. Té soud zakázal prodávat a vyrábět panenky Bratz - plagiát slavné Barbie. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP.

Článek

Soudce Stephen Larson v rozsudku uvedl, že MGA musí okamžitě zastavit výrobu panenek, zároveň však dodal, že z prodeje mohou být hračky staženy až po vánočních svátcích.

Spor mezi výrobci začal před čtyřmi lety. Již v uplynulých měsících soudci rozhodli, že Bratz je skutečně plagiátem. Čtvrteční verdikt je závěrečný a stanovil výši odškodnění. To je deset miliónů dolarů za porušení autorských práv a dalších devadesát miliónů dolarů za ušlý zisk.

:. Barbie se svým životním partnerem Kenemfoto: Profimedia

Plagiát panenek vytvořil bývalý zaměstnanec Mattela Carter Bryant. Společnost MGA se u soudu bránila tvrzením, že nápad vznikl v době, kdy Bryant pro Mattel nepracoval.

Barbie oslaví 50 let

Panenky Barbie příští rok oslaví 50 let od zahájení výroby. Nejčastěji bývá panenka blonďatá o velikosti 29,2 centimetru. Jejím přítelem je Ken. Konkurenční Bratz se začala vyrábět v roce 2001. Je o něco menší, měří 25,4 centimetru a mezi její přátele patří Cameron a Dylan, takzvaní Bratz Boyz.

Anketa

Která z panenek se vám líbí nejvíce?
Na Barbie nikdo nemá, je nejlepší
25,9 %
Barbie vyšla z módy, Bratz je hezčí
12 %
Nelíbí se mi ani jedna, dítěti bych nic takového nekoupil/a
62,1 %
Celkem hlasovalo 10485 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám