Hlavní obsah

VIDEO: Českem se prohání nová lokomotiva s designem od Porsche

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELIM

Dvousetkilometrovou rychlostí se již v Česku prohání nová lokomotiva z dílny plzeňské škodovky. Zatím však jen na zkušebním železničním okruhu ve Velimi. Elektrická lokomotiva Š 109E se může pochlubit šedomodrým designem od Porsche. První vlaky s cestujícími by měla vézt poprvé na přelomu let 2009 a 2010.

Článek

Na zkušebním okruhu se několik měsíců budou prohánět hned dvě lokomotivy. „Všechny zkoušky probíhají podle plánů a pod dohledem zákazníka, tedy Českých drah, také Drážního úřadu a dalších spolupracujících institucí a odborníků. Obě lokomotivy budou na zkouškách ve Velimi zhruba do poloviny roku 2009,“ vysvětlil Marek Herbst, jeden z ředitelů Škody Transportation.

Hlavní předností nového stroje má být kromě rychlosti také možnost využití hned tří napájecích systémů. To ušetří čas zejména cestujícím, protože lokomotiva se nemusí na hranicích přepřahávat.

Lokomotiva je vysoce odolná:
Stroj je konstruován tak, aby vydržel velké nárazy. Například kabina strojvůdce má deformační zóny, které mají při případné kolizi pohltit velké množství energie. Obdobně je navrženo i upevnění pluhu před lokomotivou. Při nárazu v rychlosti 110 km/h například do vozu o 15 tunách by se strojvůdci nemělo nic stát. Díky odolnosti je navíc snadno opravitelná.

Vývoj a výroba prototypu trvala čtyři roky. „V rekordně krátkém čase se nám podařilo vyrobit lokomotivu třetí generace, s níž se opět dostáváme do první ligy, mezi čtyři nebo pět světových firem, které jsou schopné podobné zařízení vyrobit,“ sdělil před časem Právu Herbst ze Škody.

Kromě Českých drah mají o stroj zájem i za hranicemi. Škodovka jednala se společnostmi ze střední a východní Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám