Hlavní obsah

Topolánek hovořil o plánu proti krizi, nic konkrétního nezaznělo

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jas, toh

Premiér Mirek Topolánek představil na úterním jednání Poslanecké sněmovny plán proti dopadům současné globální krize. Premiér se téměř na jednu hodinu rozhovořil o připravované strategii, nic konkrétního ale neřekl. Za hlavní body označil Topolánek obnovení důvěry ve finanční sektor, preventivní opatření, stabilizaci trhů a podporu růstových impulsů.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Hlavními nástroji, jimiž chce vláda hrozbám krize čelit, jsou dle premiéra zodpovědná měnová a strukturální politika a impulsy v nabídce a poptávce.

Prvotní příčiny současných ekonomických potíží spatřuje premiér v krizi americkéh trhu s hypotékami. Topolánek řekl, že finanční systém České republiky je od globální finanční krize relativně izolován, i když určité dopady se začínají postupně dostavovat.

"Pokud nepropadneme panice, budeme se na situaci dívat rozumnou optikou a pokud se budeme řídit osvědčeným pravidlem, které říká, že nejlepší je proměnit hrozbu v šanci, potom lze vůči výzvám ze světové finanční a hospodářské krize zformulovat účinnou strategii, kterou bych nazval strategií připravenosti,“ řekl Topolánek.

Strategie podle premiéra sleduje čtyři základní cíle, a to obnovení důvěry ve finančním sektoru, prevence a eliminace rizik ze světové krize, stabilizace a zpružnění ekonomického prostředí a impulsy k růstu ekonomiky.

Zdůraznil, že ke zdárnému překonání krize je zapotřebí, aby vláda pokračovala a zintezivnila své reformy.

Opozice: Je to jen obecné teoretizování

Opozice jeho projev kritizovala jako příliš teoretický a obecný. Podle předsedy rozpočtového výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) bylo premiérovo vystoupení "příliš obecné a nepodložené". Sobotka vládě vytkl, že se snaží dopady krize na tuzemskou ekonomiku bagatelizovat, zatímco všechny okolní země připravují krizové scénáře.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš premiérovi vytkl, že poslancům nedodal zprávu v předstihu a v písemné podobě, následně dodal, že vláda svými teoretickými recepty na řešení krize "nabízí jako ochranu před hrozícím orkánem dámský deštníček“.

Topolánkův projev obhajoval ministr financí Miroslav Kalousek, který řekl, že "žádná vláda nemá na to, aby bezezbytku ochránila své občany před dopady krize". Ministr poté dodal, že "vnější vlivy mají na ekonomiku větší dopad než jakákoliv hospodářská politika vlády".

Na další body se nedostalo 

Poslanci na úterní mimořádné schůzi Sněmovny o dopadech krize na Česko debatovali do sedmi hodin večer, kdy schůze skončila.

Zákonodárci měli původně na programu například i změny v daňových zákonech nebo debatu o posílení zahraničních misí. Na tyto body ale nedošlo. Byly přesunuty na další dny, kdy by schůze mohla pokračovat. Kdy přesně to bude, ale není jasné. Ve středu začíná další mimořádná schůze svolaná kvůli schvalování rozpočtu na rok 2009. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám