Hlavní obsah

VIDEO: Železnice v centru Prahy zlepšila spojení, prokouklo i hlavní nádraží

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Železnice v Praze má zase jednou důvod k radosti. Za miliardy korun se tu totiž podařilo zmodernizovat nástupiště na hlavním nádraží a hlavně vytvořit speciální koridor, který spojuje centrum se všemi nádražími hlavního města. Stavba nese příznačný název Nové spojení.

Článek

Doslova vytoužený projekt má zlepšit veškeré spojení na železnici nejen v Praze, ale i se středními Čechami. České dráhy mimo jiné slibují, že o třicet procent přibude nových spojů po městě. Stane se tak již za několik dní, a to od 14. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád.

Jednat by se mělo o zavedení taktové příměstské a městské železnice do systému pražské integrované dopravy s přímým a rychlým spojením míst pražské aglomerace s centry Středočeského kraje, například Kladna, Kolína či Benešova.

Nové spojení:
Projekt obsahuje 267 stavebních objektů a 44 provozních souborů. Zasahuje na území Prahy 2, 3, 8, 9, a 10. V úseku je možné jezdit rychlostí až 110 kilometrů v hodině. Stavba začala 12. července 2004 a otevřena byla 2. prosince 2008.

Projekt si vyžádal přes devět miliard korun. Další 1,6 miliardy korun spolkla modernizace nástupišť západní části pražského hlavního nádraží. Zde se pracovalo od začátku letošního roku. Na perony nově vedou eskalátory či výtahy. Vylepšený je také informační systém o odjezdech a příjezdech vlaků.

Reklama

Výběr článků

Načítám