Hlavní obsah

Za hranicemi nakoupíte levněji, něco i o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První adventní víkend se stal pro řadu rodin, zvláště z příhraničí, startovní pistolí pro nákupy u sousedů v Německu, Rakousku či v Polsku. V jednom se jejich zkušenosti z předvánočních průzkumů shodují. Můžete nakoupit dobře, něco o třetinu a něco dokonce o polovinu levněji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Konkrétně značkové oblečení. „Třeba značky Levis nebo Hugo Boss. Opravdu kvalitní džíny je v Německu možné pořídit za 80 až 100 eur, což je o pět set či o tisíc korun méně než u nás, kde v mnoha případech stojí čtyři až čtyři a půl tisíce korun,“ uvedla Jana Jelínková z Karlových Varů, jedna z mnoha, pro které se nakupování v Německu stalo rutinou.

Právě na zkušenosti českých zákazníků se Právo zaměřilo. Z nich vyplývá, že o 20 až o 30 % jsou také levnější sportovní potřeby, hlavně značkové lyže nebo tenisové rakety. „Koupil jsem tam lyže značky Elan v přepočtu za 12 tisíc korun, přičemž tady je prodejci nabízeli za 16 tisíc korun,“ uvedl Martin Nový ze Sokolova.

Třetinu nákladů v průměru ušetří v Německu také zákazník, který se rozhodne pořídit za hranicemi kuchyň s vestavěnými elektrospotřebiči. „Vím to z vlastní zkušenosti, protože jsem takovou kuchyň v Německu pořizovala,“ uvedla Jitka Smutná z Chebu.

„Já i moje známé se před Vánocemi orientujeme hlavně na obchody s dětským oblečením, botami a s potravinami,“ řekla Právu v Tachově žena, která má čerstvou zkušenost z Furthu. „Stejné dětské boty tam byly o třetinu levnější a při třech dětech stačí počítat,“ uvedla.

„Zimní boty jsem pořídila o 800 korun levněji, než bych musela za stejné zaplatit v českém obchodě. Za padesátiprocentní ceny se dá také pořídit sportovní oblečení,“ potvrdila Dana Dostálová z České Lípy, která zase nejčastěji nakupuje v Drážďanech.

Táhne alkohol

Prodavačky v SRN i v Rakousku se shodují, že Češi dnes kupují hodně alkohol.

„Koupili jsme si s kamarádem na Silvestra v Rakousku tři lahve whisky Jim Beam. Jedna lahvička vyšla bezmála o stokorunu levněji než v budějovickém Globusu,“ řekl Právu v Českých Budějovicích Richard Novák.

„V poslední době si sem pro alkohol a francouzská vína Češi hodně jezdí, hlavně teď před svátky. Češi tu tvrdí, že ušetří na lahvi jedno až několik desítek eur,“ uvedla zase prodavačka u kasy v Kauflandu v Marktredwitzu za Chebem.

Příznivé ceny mají prý ale i v menších městech hned za hranicemi. „Z německých obchodů si často vozím o polovinu levnější sýry, máslo a cukrovinky,“ uvedla žena z Českolipska, podle které je s podivem, že rozdíly v cenách zboží jsou u stejného obchodního řetězce v obou zemích tolik rozdílné. „Za 200 gramů plátkového sýru v našich obchodech zaplatím přes 40 korun. O dvacet kilometrů dál mě stejný sýr nestojí ani euro,“ dodala.

V Polsku hitem cigarety

Pro cigarety hlavně do Polska, to ví dnes každý u hranic za Libercem jako za Ostravou. Obchodníci v polském Těšíně to potvrzují. „Krabička cigaret tady vyjde o 10 až 15 korun levněji než v Česku,“ porovnal ceny kuřiva polský obchodník.

Obchodníci doporučují nakupovat v Polsku také obleky nebo košile. „Obleky vyjdou o několik tisíc korun levněji,“ podotkl mladík, který v Polsku pracuje jako obchodní zástupce.

Do Polska se vyplatí jezdit i pro náhradní díly do automobilů. „Někdy mají věci levnější až o polovinu z toho, za kolik se prodávají v té samé kvalitě u nás. Třeba dveře. Tady jsou za dva a půl tisíce korun, tam o tisícovku levnější,“ poukázal jeden z majitelů autoservisu v Příboře na Novojičínsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám