Hlavní obsah

Kvůli krizi bude propouštět i nábytkářská firma TON

– BYSTŘICE POD HOSTÝNEM

Největší evropský výrobce ohýbaného nábytku, společnost TON z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku propustí kvůli snížené poptávce po svých výrobcích v souvislosti s hospodářskou krizí 170 lidí. Společnost svým zaměstnancům také o dva dny prodlouží vánoční dovolenou. Obě opatření tento týden schválilo představenstvo podniku.

Článek

Důvodem ke snížení počtu lidí je podle generálního ředitele Petra Koutského pokles poptávky po výrobcích firmy na zahraničních trzích, zejména v USA a v západoevropských zemích. "Nejsou to problémy uvnitř firmy ani tuzemské poptávky, která je na relativně stabilní úrovni," dodal ředitel.

Práci ztratí celkem 170 lidí, výpovědi by měli dostat už v průběhu prosince. Situace v podniku podle ředitele nijak výrazně dramatická není. Změny počtu pracovníků se v TONu každoročně pohybují zhruba kolem deseti procent, nyní podnik opustí asi 14 procent z nich.

TON:
Akciová společnost TON je jedním z největších zaměstnavatelů ve Zlínském kraji. Nyní pro ni pracuje zhruba 1200 lidí. Společnost loni za prodej zboží a vlastních výrobků a služeb utržila 968 miliónů Kč a vykázala čistý zisk zhruba 8,3 miliónu Kč.

Podle ředitele kroměřížského úřadu práce Karla Smíška by nyní pro propuštěné zaměstnance nemuselo být obtížné novou práci najít, budou totiž z podniku odcházet postupně. Situace by se ale během příštích měsíců mohla výrazně změnit právě v souvislosti s dalšími dopady hospodářské krize na českou ekonomiku.

TON je už druhým velkým podnikem z Kroměřížska, který kvůli krizi počet zaměstnanců omezí. Zhruba čtyři desítky lidí do konce roku propustí i výrobce alternátorů a startérů Magneton.

Reklama

Výběr článků

Načítám