Hlavní obsah

Nečas: Důchodový systém je stabilizován na 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přijatá opatření první etapy důchodové reformy zajistila stabilizaci důchodového systému v Česku na příštích 30 let. Novinářům to ve čtvrtek řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podle něj by se tak systém při "rozumné politice valorizací důchodů" neměl dostat do deficitu ani v případě očekávaného stárnutí české populace. Po roce 2040 by lidé starší 60 let měli tvořit více než třetinu obyvatel Česka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS)

Článek

Výdaje na důchody podle Nečase v nejbližších letech nepřesáhnou devět procent hrubého domácího produktu. Za několik desetiletí mají být nanejvýš o dvě procenta HDP vyšší. V sousedním Maďarsku přitom podle Nečase již nyní tvoří výdaje na důchody celých 13 procent HDP. Před prosazením první etapy reformy Nečas odhadoval, že důchodový systém vydrží bez dluhů ještě 20 let.

První zákonem upravená a již schválená etapa důchodové reformy mění parametry státního důchodového systému. Podle ní se od ledna 2010 postupně začne zvyšovat věk odchodu do důchodu až na 65 let.

Druhá etapa má změnit penzijní připojištění a fondy na důchodové společnosti. Její koncepci vláda schválila v říjnu. Návrh zákona, který by měl ke spoření na důchod motivovat pracovníky i zaměstnavatele, by ministři měli dostat do poloviny ledna příštího roku.

Reformu by podle Nečase měla završit etapa třetí, jejíž návrh minulý týden schválila porada ekonomických ministrů. V případě jejího zavedení by si lidé mohli část peněz vkládaných do povinného pojištění vyvést do soukromých fondů. Vláda by návrh měla projednávat koncem letošního roku.

Reklama

Související články

Do důchodu v 65 letech, schválila vláda

Vláda v pondělí schválila návrh zákona o změně důchodového systému. Podle předlohy by se měl například penzijní věk posunovat na 65 let a povinná doba...

Výběr článků

Načítám