Hlavní obsah

Inspekce zakázala nebezpečné čínské hračky ohrožující děti

Novinky, toh
PRAHA

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila v tuzemských obchodech několik nebezpečných hraček a také svítící vánoční řetěz, které by mohly ohrozit zdraví. Výrobky by se již neměly prodávat, inspekce je zakázala. Většina hraček pochází z Číny.

Článek

Mezi hračky, které ohrožují zdraví dětí, patří například plastová letadélka, lodičky a autíčka. Kontrola odhalila, že u hraček lze oddělit jednotlivé díly, které pak mohou děti spolknout.

Inspekce vyhodnotila jako nebezpečného i plyšového medvídka . "Lehkým tahem lze oddělit oko medvídka tvořené korálkem, které by mohlo být dítětem vdechnuto, či spolknuto,“ uvedla ČOI. Zdraví ohrožuje i plyšová opička, v jejímž břiše jsou drobné části, které mohou děti také spolknout. 

:. Šňůra od Jo-Jo je nebezpečná, protože se na ní lze uškrtit. Foto: ČOI

Obchodníci prodávali také chrastítko, kterým si lze poranit prsty. Zákazu se dočkalo i čínské Jo-Jo, na jehož šňůře se prý lze uškrtit.

Závadný je také elektrický řetěz, který nesplňuje několik technických požadavků, či taiwanský cestovní adaptér, u kterého hrozí zásah elektrickým proudem. Z pultů musí zmizet i zapalovač ve tvaru plechovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám