Hlavní obsah

Česká měna posílila a vrátila se pod 25 korun za euro

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemská měna v posledních třech dnech opět výrazně posiluje. Ve středu odpoledne se dokonce dostala pod hranici 25 korun za euro. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Přitom před týdnem měna zažívala opačný trend. Její kurz oslaboval a blížil se ke 26 korunám za jednotnou evropskou měnu. „Podobně dnes posiloval i polský zlotý,“ komentoval analytik Komerční banky Jiří Škop.

Koruna posiluje i vůči americkému dolaru. Kurz v předešlých dnech překonal pomyslnou dvacetikorunovou hranici a ve středu se česká měna obchodovala za 19,30 Kč/USD.

Tuzemská měna letos výrazně posilovala do půlky července. V té době se její kurz dostal pod 23 koruna za euro. Její síla tak již ohrožovala ekonomiku, proto zasáhla Česká národní banka a kurz ze dne na den oslabil o desítky haléřů.

Od půlky léta se zmítá měna ve vysoké volatilitě. Tu umocňuje současná krize, která má za následek téměř denní výrazné změny nejen na světových trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám