Hlavní obsah

Průlomová žaloba na banku. Podle klienta špatně spravovala jeho investici

– PRAHA
Právo, Tomáš Holý

O tom, že investice uskutečněné na doporučení a pod správou bank nemusí být v době světové finanční krize bezpečné, se už ke své smůle přesvědčily tisíce Čechů. Ale i když přišli kvůli krachům bank a poklesu kurzu akcií často o hodně peněz, myslí si, že se s tím nedá nic dělat. Je to opravdu tak?

Foto: Novinky

Článek

Jeden pražský právník je přesvědčen, že banka za zmařenou investici a ztracené peníze svého klienta za určitých okolností odpovědnost má, a rozhodl se podat žalobu na tu svou – UnicreditBank se sídlem v Praze.

Zatím ještě nechce úhradu svých ztrát, ale "jen“ vrácení poplatků, které si za správu jeho cenných papírů banka účtovala. Pokud soud uzná, že banka si poplatky nezasloužila, neboť investici spravovala špatně, bude se moci na základě toho domáhat i odškodnění za své finanční ztráty.

Kupte Lehman Brothers, je to bezpečné, radila banka

Příběh začal před dvěma lety, když na doporučení UnicreditBank (tehdy ještě Živnobanky) koupil jejím prostřednictvím za značnou částku dluhopisy amerického finančního domu Lehman Brothers. Jsou zcela bezpečné, ujišťoval ho jeho bankovní poradce, když mu právník sdělil, že investování do cenných papírů nerozumí a chce mít něco jistého.

Jenže letos v půlce září přišlo kruté probuzení. Lehman Brothers oznámila bankrot a investoři do jejích dluhopisů přišli prakticky o veškeré investované peníze.

"14. října mi z UnicreditBank telefonicky oznámili, že nemám nic,“ řekl Právu poškozený investor. Banka mu pouze slíbila zprostředkování právní pomocí, aby se dostal alespoň k části svých peněz v rámci konkurzního řízení.

Klient: banka mě měla informovat

To ale přišlo postiženému právníkovi jako zcela nedostatečné a několikrát požadoval odškodnění za zmařenou investici. Marně. Takže se pustil do soudního sporu a žaluje banku za porušení zákona o správě cenných papírů.

Argumentuje především tím, že podle českého zákona o cenných papírech měla UnicreditBank jakožto správce dluhopisu učinit takové kroky, aby minimalizovala riziko ztrát nebo znehodnocení majetku svého klienta. V paragrafu 567 obchodního zákoníku stojí, že mandatář, jímž je i správce cenných papírů, musí jednat s odbornou péčí, a paragraf 25 vyhlášky 237 z roku 2008 přikazuje obchodníku s cennými papíry činit takové kroky, aby minimalizoval riziko ztrát nebo znehodnocení majetku klienta.

To podle právníka v jeho případě UnicreditBank neučinila. Už rok před krachem totiž na čas významně poklesl kurz akcií Lehman Brothers, což zpravidla naznačuje možné problémy. Právníka však o tom správce jeho investice neinformoval. Třeba by pak své dluhopisy včas prodal, třeba ne. Ale měl by možnost se rozhodnout.

UnicreditBank se hájí tím, že v době prodeje dluhopisu právníkovi měla investiční banka Lehman Brothers velice dobré hodnocení od ratingových agentur a nebylo možné předvídat její úpadek. To ale právníkovi nestačí.

Výhra u soudu by znamenala průlom

"Moje osobní bankéřka mi řekla, že ani neví kdo a jak mé cenné papíry spravoval,“ řekl Právu investor, který si nepřeje být jmenován. Odměnu za správu a uložení zahraničních cenných papírů si přitom účtovala. "Nemohou si účtovat poplatky za správu mých investic a současně tvrdit, že za mé ztráty nenesou žádnou odpovědnost,“ argumentuje právník, který je přesvědčen, že nárok na odškodnění od UnicreditBank má.

O tom, zda se ho dočká, bude rozhodovat soud. Pokud právník spor vyhraje, může to mít dalekosáhlé důsledky pro celý systém českého investičního bankovnictví. Zklamaných investorů je totiž u nás po příchodu globální finanční krize opravdu hodně.

Anketa

Má podle vás banka nést zodpovědnost za investice klientů, když si za jejich správu účtuje poplatky?
Ano
97,5 %
Ne
2,5 %
Celkem hlasovalo 18006 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám