Hlavní obsah

Krize drtí český autoprůmysl, Avia na měsíc a půl zastaví výrobu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Automobilka Avia v úterý oznámila, že na měsíc a půl pozastaví výrobu. Po kopřivnické Tatře a mladoboleslavské Škodě Auto tak omezení produkce a propouštění kvůli globální ekonomické krizi oznamuje další automobilka působící v České republice.

Článek

Vedení společnosti Novinkám potvrdilo, že výroba v továrně se zastaví na měsíc a půl. Pokles zakázek se dotkne i zaměstnanců, kterým hrozí propouštění.

"Uzavřeme výrobu od 15. prosince do konce ledna. Z toho čtyři neděle je neplánovaná odstávka a zbytek je plánované přerušení výroby,“ vysvětlil Vít Šubrt z vedení Avia Ashok Leyland.

Firma počítá s tím, že do 15. prosince vyrobí tolik vozů, s kterými pokryje poptávku a zakázky právě do konce ledna.

Avia se stejně jako zbytek odvětví odvolává na finanční krizi ve světě a s tím spojený pokles zakázek. "Nejsme žádná výjimka," komentoval Šubrt. Podle něj firma zaměstnává 283 lidí. Patnáct z nich přijde o práci, jedná o agenturní zaměstnance. O osudu dalších zaměstnanců se teprve rozhodne. Vedení společnosti totiž ještě bude vyjednávat s odboráři.

Během odstávky budou lidé pobírat 80 procent mzdy. Nejprve si však budou muset dovybrat dovolenou za letošní rok.

Krize si došlápla na automobilový průmysl

Ve čtvrtek oznámila kopřivnická Tatra, že bude do konce prvního čtvrtletí příštího roku vyrábět jen tři týdny v měsíci. Zároveň sníží počet svých zaměstnanců.

Odstávky již před časem oznámila i Škoda Auto. Přijde tím jen za listopad a prosinec o 18 tisíc vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám