Hlavní obsah

OECD: Vyspělý svět příští rok utrpí ekonomický pokles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika vyspělého světa se v důsledku globální finanční krize zřejmě ponoří do nejhlubší recese od počátku 80. let a hospodářský pokles příští rok utrpí Spojené státy, eurozóna i Japonsko. Předpověděla to v úterý ve svém pololetním výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Organizace vyzvala vlády a centrální banky, aby podpořily své ekonomiky dalšími stimulačními kroky.

Foto: Bob Strong, Reuters

Ze členů OECD nejhlubší propad utrpěl Island, jehož ekonomika má příští rok spadnout o 9,3 procenta.

Článek

Pro celé 30členné seskupení vyspělých zemí, k nimž patří i Česká republika nebo Slovensko, čeká OECD v roce 2009 pokles o 0,4 procenta. Ze tří největších mocností utrpí nejhlubší pokles Spojené státy, které již zřejmě sklouzly do recese.

Hrubý domácí produkt zde zřejmě příští rok klesne o 0,9 procenta po letošním růstu o 1,4 procenta. Ještě v červnu přitom OECD předpovídala největší světové ekonomice napřesrok růst o 1,1 procenta.

Pro země eura OECD čeká v roce 2009 sestup HDP o 0,6 procenta, který vystřídá letošní jednoprocentní růst. Před půl rokem OECD čekala v eurozóně růst o 1,4 procenta. U Japonska odhaduje OECD pokles o 0,1 procenta.

Ze členů OECD nejhlubší propad utrpěl Island, jehož ekonomika má příští rok spadnout o 9,3 procenta. Špatně na tom bude i Británie s poklesem o 1,1 procenta. Pro Českou republiku OECD čeká zpomalení na 2,5 procenta z letošních 4,4 procenta a na Slovensku odhaduje oslabení na 4,0 procenta ze 7,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám