Hlavní obsah

Cestovní kanceláře mají uvádět konečnou cenu zájezdů, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cestovní kanceláře od příštího roku budou zřejmě muset uvádět jedinou konečnou cenu zájezdů včetně všech povinných příplatků; výjimkou budou některé příplatky u leteckých zájezdů. Povinnost zavádí návrh novely zákona o cenách, který v pondělí schválila vláda. Informoval o tom ministr financí Miroslav Kalousek. CK novelu považují za rozumný kompromis.

Foto: Petr Horník, Právo

O rozhodnutí vlády informoval ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Článek

"Nejdůležitější pro spotřebitele je zaváděná povinnost uvádět konečné ceny, ke kterým už není možné cokoliv přidávat," uvedl ministr. Výjimku dostaly cestovní kanceláře pouze u leteckých zájezdů, neboť palivové příplatky či letištní taxy se mohou měnit i nedlouho před odletem. Novela přitom neukládá aeroliniím, aby poplatky zahrnovaly do konečné ceny letenky.

"Po dlouhé diskusi byl domluven kompromis, že cestovní kancelář je povinna uvést konečnou cenu zájezdu, nicméně upozornit, že v případě služeb letecké společnosti může dojít ke korekci, kterou je kancelář povinna oznámit 20 dní před čerpáním služby," vysvětlil Kalousek. Novela se netýká cen letenek, neboť vztah aerolinií a cestovních kanceláří neupravuje ani evropská legislativa.

Za rozumný kompromis označili novinku i zástupci cestovních kanceláří. Podle mluvčího profesní asociace AČCKA Tomio Okamury je to vůbec poprvé, co zákon hovoří o konečné ceně zájezdu. Okamura to považuje za pozitivní posun. "Cestovky budou mít nově povinnost uvádět součet všech položek, které znají v okamžiku nabídky zájezdu," řekl.

Cestovní kanceláře si oddechly, neboť ministerstvo původně chtělo do "úplné" ceny zájezdu zahrnout i palivové příplatky.

Novela zákona by měla platit od 1. března. CK si však vyžádaly kvůli tisku katalogů odklad; pasáže, které se jich týkají, mají platit až od října. Podle Kalouska ale vše záleží na postupu poslanců, senátorů a prezidenta, kteří musejí s novelou souhlasit.

Reklama

Výběr článků

Načítám