Hlavní obsah

Finanční krize už stála Spojené státy víc než II. světová válka

Právo, roš

Výdaje na překlenutí nynější finanční krize přišly Spojené státy celkem už na 4,2 biliónu dolarů (85,7 bil. Kč). To je víc, než kolik zemi stála celá druhá světová válka (3,6 biliónu dolarů po přepočtu na dnešní sílu měny).

Foto: Larry Downing, Reuters

Sídlo centrální americké banky (FED)

Článek

Vyplývá to z analýzy americké televize CNBC, která sestavila žebříček největších vládních výdajů v moderní historii země i přehled nynějších výdajů na záchranu bank a čelných společností.

CNBC k astronomické ceně zaplacené za nynější krizi dospěla započtením federálního rozpočtu, 700 miliard vyčleněných na pomoc krachujícím bankám a dalších skutečných výdajů, záruk, půjček, finančních výměn a dalších nástrojů americké centrální banky v uplynulém roce.

New Deal byl osmkrát levnější

Až na třetí příčce historických výdajů federální vlády jsou výdaje kosmické agentury NASA za celých 50 let její činnosti, jež podle CNBC činí 851 miliardu dolarů.

Teprve pak následují válka ve Vietnamu (698 miliard), válka v Iráku (597 mld.) a New Deal – soubor opatření k překonání velké hospodářské krize 30. let (asi 500 mld.).

Supervýdaje v dějinách USA
1. Finanční krize 2007–8: 4,2 biliónu
2. Druhá světová válka: 3,6 biliónu
3. NASA za 50 let: 851 miliard
4. Vietnamská válka: 698 miliard
5. Válka v Iráku: 597 miliard
6. New Deal ze 30. let: 500 miliard
částky v dolarech, zdroj: CNBC TV

Krach amerických spořitelen na přelomu 80. a 90. let přišel vládu na 256 mld., koupě Louisiany od Francie v roce 1803 (rozsáhlého středozápadního území od Kanady po Mexický záliv) na 217 mld. Pro zajímavost: na Marshallův plán pomoci Evropě zničené druhou světovou válkou bylo vynaloženo méně – 115 miliard dnešních dolarů, uvedla CNBC.

Tok pomoci je už nepřehledný

Ceny akcií na newyorské burze dál padají, v Kongresu svolávají jedno slyšení za druhým k příčinám krize, ale jak zákonodárci, tak americká veřejnost podle CNBC ztrácí přehled o toku obrovských částek na sanaci bank, a to i ze 700miliardového záchranného balíku.

Podle stanice šlo například na pomoc komerčním bankám 99,2 miliardy dolarů, investičním bankám stát poskytl 56,7 mld. a na půjčky uvolnil 76,5 mld. dolarů.

Mamutí pojišťovna AIG už dostala na záchranu celkem 112,5 miliardy a dvě největší hypoteční instituce – Fannie Mae a Freddie Mac – už nezávisle na záchranném balíku podle CNBC spolkly dohromady 350 miliard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám