Hlavní obsah

Společnosti Datart hrozí exekuce

– PRAHA

Společnosti Datart International, která patří mezi největší prodejce spotřební elektroniky v Česku, hrozí exekuce. Síť obchodů Datart vede spor o více než 50 miliónů korun s firmou AXP Praha, která tvrdí, že jí Datart dluží peníze za dodávku informačního systému.

Článek

AXP Praha vyhrála rozhodčí řízení a soud poté nařídil exekuci na majetek Datartu. Ten se proti verdiktu rozhodčí komise odvolal a spor bude projednávat soud.

Ze soudních dokumentů vyplývá, že AXP Praha požaduje po Datartu zaplacení pohledávky 48 miliónů korun a úroků z prodlení od května 2007, takže celková částka přesahuje 50 miliónů korun. AXP na začátku října vyhrála rozhodčí řízení, které s Datartem vedla. Obvodní soud pro Prahu 8 pak 6. listopadu nařídil exekuci na majetek Datartu.

Datart se odvolal, tím možnost exekuce oddálil

Generální ředitel Datart International Pavel Sláma v pátek řekl, že společnost se proti verdiktu rozhodčího soudu odvolala a tím byl výkon exekuce odložen. Obchodní spor by měl nyní podle Slámy projednat pražský městský soud.

Kauza se týká dodávek informačního systému, který řídí chod prodejen Datart. Počítačové programy měla Datartu dodat AXP Praha, Datart ale od smlouvy posléze odstoupil. AXP Praha tvrdí, že Datart i poté její software používal, a proto se nyní domáhá zaplacení 48 miliónů korun.

Datart International

:: Firma v Česku provozuje 29 obchodů se spotřební elektronikou. Ve finančním roce 2007/2008 vykázala čistý zisk 79 miliónů korun a tržby 4,64 miliardy korun. Hospodářský rok Datartu kvůli změně účetnictví začal loni v lednu a skončil letos v dubnu. V kalendářním roce 2006 měl Datart zisk 38,8 miliónu korun a jeho tržby obnášely 3,11 miliardy korun.

:: Datart, který působí na českém a slovenském trhu od roku 1990, je součástí mezinárodní obchodní skupiny KESA Electricals Plc. Kromě kamenných obchodů Datart International v Česku provozuje i internetový obchod. Na Slovensku má sesterská společnost Datart Megastore devět prodejen a zboží nabízí také na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám