Hlavní obsah

Slovenská společnost Tipos musí zaplatit podnikateli Vítkovi dvě miliardy Sk

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Soud rozhodl, že slovenská společnost Tipos musí zaplatit českému podnikateli Radovanovi Vítkovi 1,907 miliardy slovenských korun. Společnost Športka, která vznikla po federální Sazce, prodala Vítkovi pohledávku vůči Tiposu. Pohledávky se týkaly know-how, které na úkor bývalé Športky neprávem používala slovenská loterie.

Článek

Tipos zaplatí z vlastních zdrojů 500 miliónů a zbytek poskytne slovenské ministerstvo financí ve formě vratné půjčky.

"Za osm let bylo dost času vyřešit tuto záležitost za podstatně výhodnějších podmínek pro stát, například za 90 miliónů korun. Nic se však neřešilo a takhle to dopadlo," konstatoval slovenský ministr financí Ján Počiatek na mimořádné tiskové konferenci.

Současné vedení Tiposu uvedlo, že při převzetí firmy v roce 2006 bývalé vedení tvrdilo, že Tipos nemůže spor prohrát. Krajský soud v Bratislavě však 1. března 2007 rozhodl v neprospěch Tiposu. Společnost se odvolala, ale 7. srpna 2008 Nejvyšší soud Slovenské republiky rozsudek potvrdil. Odvolání už nebylo možné.

Vítek uplatnil vůči Tiposu staré pohledávky v souvislosti s tím, že slovenská loterie neprávem používala know-how bývalé Športky.

Reklama

Výběr článků

Načítám