Hlavní obsah

Modernizace jaderné elektrárny Dukovany vyjde až na 40 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Modernizace Jaderné elektrárny Dukovany kvůli prodloužení jejího provozu bude stát 20 až 40 miliard korun. Vyplývá to z analýz společnosti ČEZ. Na čtvrtečním semináři o dukovanské elektrárně to řekl její ředitel Zdeněk Linhart.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Modernizace by prodloužila fungování elektrárny nejméně do roku 2035, tedy ještě 20 let po skončení její současné provozní životnosti.

Plán na modernizaci všech čtyř bloků elektrárny by mělo začátkem příštího roku schvalovat vedení ČEZ. V únoru ho chce společnost předložit státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost.

Starší ze dvou českých atomových elektráren má zatím licenci do roku 2015 až 2017. Aby mohla fungovat dalších deset let poté, musí dostat od státu novou licenci. Ta se obnovuje každých deset let. Vedení elektrárny přitom počítá s provozem minimálně do roku 2035, možná i déle. Potom přichází v úvahu už jen výstavba nových bloků.

Jaderná elektrárna Dukovany loni dodala do sítě 13,907 miliardy kWh proudu, v tomto roce plánuje rekordních 14,2 miliardy kWh. V provozu pracuje přes 1000 lidí. 

Jaderná elektrárna Dukovany:
Dukovany se začaly budovat v roce 1978. První reaktor byl spuštěn v květnu 1985, poslední ze čtyř reaktorů byl zapojen v červenci 1987. Ve stejném roce dosáhla i svého maximálního výkonu 1760 MW. Podle informací ČEZu se náklady na výstavbu vyšplhaly na 25 miliard korun. Za dobu provozu elektrárny se již dvakrát vrátily.

Reklama

Výběr článků

Načítám