Hlavní obsah

Slovensko zažaluje EK kvůli verdiktu proti státní poště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko zažaluje Evropskou komisi (EK) kvůli rozhodnutí, podle něhož Slovenská pošta nemůže mít výhradní postavení na trhu doručování takzvané hybridní pošty. Novinářům to řekl premiér Robert Fico. Monopol na doručování hromadných zásilek, které klient operátorovi zasílá elektronicky, státní poště letos zákonem zajistil právě Ficův kabinet.

Článek

"Plně podporuji Slovenskou poštu i ministerstvo dopravy, které se rozhodly, že zahájí soudní řízení proti Evropské komisi tak, jak jsme to učinili i v případě emisí (skleníkových plynů)," řekl Fico po schůzce s vedením státní pošty. Vláda možná přijme i další normy, které Slovenské poště zajistí prioritní pozici v oblasti hybridní pošty.

Monopolní postavení, které se týká například doručování faktur mobilních operátorů nebo dodavatelů energií či výpisů z účtů klientů bank, zaručila Slovenské poště dubnová novela poštovního zákona. Pokud by v této části trhu podnikaly i konkurenční soukromé firmy, státní pošta by podle svého generálního ředitele Libora Chrásta mohla přijít o tržby ve výši až dvě miliardy slovenských korun (asi 1,7 miliardy Kč).

Doručování hybridní pošty na Slovensku od jara spadá pod takzvanou poštovní výhradu, která má státnímu podniku kompenzovat ztráty z doručování zásilek v méně atraktivních oblastech za nevýhodných podmínek. Kromě Slovenské pošty na Slovensku podnikají ještě více než dvě desítky poštovních podniků.

Evropská unie prosazuje, aby se mohla na trh s poštovními službami postupně ve větší míře zapojit konkurence. Slovensko by trh mělo otevřít nejpozději od roku 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám