Hlavní obsah

EU se dohodla na rozdávání ovoce a zeleniny ve školách zdarma

Od příštího školního roku budou moci děti ve školách v Evropské unii dostávat zdarma ovoce a zeleninu. Dohodli se na tom ve středu v Bruselu ministři zemědělství zemí 27členného bloku. Bezplatné rozdávání zdravé výživy ale nebude od podzimu 2009 povinné pro všechny státy. Bude na jednotlivých zemích, zda se do programu zapojí či ne. Český kabinet dosud nebyl nápadu příliš nakloněn.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Rozdávání ovoce a zeleniny ve školách zdarma v úterý podpořil i Evropský parlament, který však měl v tomto směru pouze konzultační roli.

S nápadem na bezplatné rozdělování jablek, pomerančů či dalších druhů ovoce a zeleniny před časem přišla Evropská komise, tedy jakýsi výkonný orgán "sedmadvacítky". Svůj krok zdůvodnila potřebou řešit stále palčivější problém unie - nadváhu malých Evropanů. Podle dat komise má v unii nadváhu přibližně 22 miliónů dětí. Více než pět miliónů z nich je pak obézních.

V ČR zhruba každý desátý žák ve věku od šesti do 12 let trpí obezitou a asi čtvrtina má problém s kily navíc. Hlavními důvody jsou nadměrná konzumace mastných, sladkých nebo příliš slaných výrobků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám