Hlavní obsah

VIDEO: Naštvaní zemědělci obklíčili ministry v budově Rady EU

Zhruba osm tisíc zemědělců ve středu obklíčilo budovu Rady EU, kde ministři zemědělství jednají o největších změnách společné zemědělské politiky za posledních pět let. Blokádou budovy, kterou není možné momentálně opustit, zemědělci protestují proti chystaným změnám. Jednání o reformách, kam patří například krácení dotací pro velké farmy, se má protáhnout až do časného čtvrtečního rána.

Článek

Velkou část protestujících tvoří polští zemědělci, kterých se podle informací sešla na místě zhruba tisícovka. Nelíbí se jim především plánované ukončení dotací na produkci tabáku, které Unie plánuje na rok 2009. Producenti tabáku ovšem chtějí prodloužení dotací do roku 2013.

"Tabák není součástí plánovaných změn v evropské společné zemědělské politice," řekla ve středu v Evropském parlamentu eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová. Dodala, že celou otázku rozhodně nehodlá znovu otevírat a považuje ji za uzavřenou.

Mezi protestujícími je nejvíce polských zemědělců.foto: ČTK/AP

Zemědělci se v části Bruselu, kde sídlí hlavní instituce, začali scházet již od ranních hodin. Zpočátku jich však bylo pár desítek, z nichž drtivá většina na sobě měla dresy lotyšského hokejového týmu. Lotyši ovšem protestovali zase proti tomu, že farmáři z nových členských zemí nedostávají plnou výši dotací, na rozdíl od "starých" členských států.

Reklama

Výběr článků

Načítám