Hlavní obsah

Levná ropa připravila státy OPEC o 700 miliard dolarů

Novinky, toh

Zhruba o sedm set miliard dolarů (asi 18 biliónů korun) přišli členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Za tak obrovskou ztrátou je levná ropa, která v uplynulých týdnech atakovala téměř dvouletá minima. Podle BBC to řekl prezident kartelu Šakíb Chalíl.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Prezident kartelu OPEC Šakíb Chalíl

Článek

Během čtvrt roku se cena černého zlata na světových trzích propadla o 60 procent. V červenci se barel prodával za historicky nejvyšší cenu 147 dolarů, v současnosti je to méně než 55 dolarů.

V posledních dnech se spekuluje, že kartel zasáhne do produkce, aby tím cenu ropy opět navýšil. Chalíl pro alžírské noviny Al-Chabár uvedl, že je nepravděpodobné, že by OPEC o snížení produkce rozhodl tento měsíc. Podle prezidenta kartelu bude důležité setkání kartelu 17. prosince.

Zde totiž budou předložena relevantní data o vývoji na trhu. Vyhodnotit by se mělo například i snížení dodávek z minulého měsíce o 1,5 miliónu barelů denně. OPEC kontroluje 40 procent veškeré světové produkce ropy.

Ropa zlevňuje již několik týdnů za sebou. Na ceny působí současná krize, která nutí k nižší spotřebě ropných produktů a tím i k nižší poptávce po surovině. "Všichni členové se zabývají zhoršující se ekonomickou situací ve Spojených státech a Evropě mířící do recese,“ řekl Chalíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám