Hlavní obsah

Severské státy půjčí Islandu 50 miliard korun

Finsko, Švédsko, Norsko a Dánsko půjčí Islandu celkem 2,5 miliardy dolarů (přes 50 miliard Kč). Úvěr má pomoci postavit na nohy ekonomiku Islandu, kterou postihla krize. Uvedli to Finové.

Foto: Bob Strong, Reuters

Článek

V sumě je zahrnuto 500 miliónů eur, které Islandu slíbilo Norsko. O zbytek se podělí Finsko, Švédsko a Dánsko, které ale o rozdělení sumy budou ještě jednat. "Načasování je stále otevřené, je ale docela naléhavé," uvedl finský představitel, kterého agentura Reuters neupřesnila.

Norská vláda se k půjčce odmítla vyjádřit, uvedla ale, že ještě ve středu k tomu zveřejní tiskovou zprávu. Ze švédského ministerstva financí nebyl nikdo k zastižení, kdo by k půjčce pro Island mohl něco sdělit.

Mezinárodní měnový fond (MMF) a další věřitelské organizace Island podpořily slovně. Prostředky mu ale poskytnou, až země vyřeší spor s Británií a Dánskem o kompenzacích za vklady jejich obyvatel v islandských bankách.

Průlom v těchto jednáních ohlásil Island v neděli a Evropská komise na to uvedla, že finanční pomoc může začít na Island proudit. Předpokládá se, že MMF podepíše s Islandem smlouvu o úvěru dvou miliard dolarů tento týden. Premiér Islandu Geir Haarde odhadl, že by země potřebovala zhruba pět miliard.

Ekonomiku Islandu zatížily dluhy v desítkách miliard dolarů v bankovním sektoru. Obchodování s jeho měnou se zastavilo a islandskou ekonomiku čeká v příštím roce výrazný pokles, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám