Hlavní obsah

Lidé budou moci zjistit, jak poslanci EU utrácejí jejich peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané si již v blízké budoucnosti nejspíš budou moci dohledat jak europoslanci nakládají s penězi daňových poplatníků. Klíčový parlamentní výbor totiž schválil nařízení, které všechny podobné dokumenty odtajňuje a počítá i s vytvořením místa na internetu, kde by měly být záznamy přehledně seřazeny.

Článek

Jde o další opatření, které má vylepšit pověst Evropského parlamentu po skandálu se zneužíváním peněz na poslanecké asistenty. Někteří zákonodárci například zaměstnávají své příbuzné, což sice není nelegální, ale podle mnohých přinejmenším neetické. Rozpočty na asistenty navíc nejsou zanedbatelné, každý poslanec má pro tento účel přiděleno v přepočtu téměř pět milionů korun. Dohromady za všech 785 zákonodárců to pak činí přes tři miliardy korun.

Své příbuzné zaměstnává mimo jiné i europoslankyně Jana Bobošíková, u niž pracuje manžel, a europoslanec Petr Duchoň (ODS), jehož asistentkou je zase manželka. Taková praxe ovšem nebude po volbách do Evropského parlamentu v červnu příštího roku možná. Sami europoslanci se již před časem vyslovili pro její zákaz.

"Občané mají právo vědět, o čem jejich představitelé diskutují, jak hlasují a jak utrácejí veřejné peníze," uvedl předkladatel návrhu na zpřístupnění dokumentů italský europoslanec Marco Cappato. Informace o hlasování poslanců a jejich účasti na zasedání je možné nalézt již teď, ale jsou rozptýleny na více internetových stránkách a pro člověka, který s parlamentními stránkami pravidelně nepracuje, jde o poměrně složitý proces.

Britský europoslanec zaplatil manželce a dceři 15 miliónů Kč 

Finanční transakce europoslanců ovšem byly dosud tajné a prakticky nebylo možné se k nim dostat. Velká část podezřelých praktik se zneužíváním peněz na poslanecké asistenty se sice objevila ve zprávě parlamentu, ale ta je dosud držena v tajnosti.

Některé skutečnosti unikly jen díky snaze britských médií a aktivitě několika europoslanců, kteří se nedokázali se závěry zprávy smířit. Jedinými potrestanými jsou ovšem opět jen Britové, které k odhalení svých finančních záležitostí donutila vlastní strana. Britský europoslanec Den Dover tak musí například vrátit 600 000 eur, tedy více než 15 miliónů korun, které vyplatil své manželce a dceři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám