Hlavní obsah

Ford má problémy, prodá pětinový podíl v Mazdě

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford prodá pětinu akcií v japonské automobilce Mazda Motor. Společnost se tím snaží vypořádat s nízkými prodeji po celém světě a navýšit tak svoji hotovost. V úterý o tom informovala BBC.

Foto: Jan Čech, Novinky

Článek

Doposud drží Ford v Mazdě přes třetinu všech akcií, poté už bude mít jen 13 procent. Cenné papíry Mazdy na zprávu reagovaly posílením o více než šest procent.

Obdobné kroky dělají i konkurenční společnosti. Například General Motors by měl prodat tři procenta akcií Suzuki, a to za 230 miliónů dolarů, teda asi 4,6 miliardy korun.

Pole BBC se o možném prodeji podílu v Mazdě spekulovalo již před měsícem. Tehdy se odhadovalo, že pětinový podíl by měl mít hodnotu asi 850 miliónů dolarů, tedy asi 17 miliard korun. V současnosti je to už jen přibližně 543 miliónů dolarů (necelých 11 miliard korun).

První akcie v Mazdě koupil Ford již v roce 1979. V roce 1996 získal v automobilce kontrolní podíl a zachránil tak firmu od potenciálního bankrotu. Akcie by nyní měla z části odkoupit sama Mazda a z části japonské společnosti.

Automobilky po celém světě se v současnosti potýkají s velkými problémy vyvolanými finanční krizí. V uplynulých měsících totiž společnostem výrazně klesly prodeje, firmy dokonce zastavují výrobu a propouští. Například tři největší americké automobilky - Chrysler, Ford a General Motors požadují od vlády pomoc ve výši 25 miliard dolarů (asi půl biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám