Hlavní obsah

Krize může zpomalit zdražování regulovaných nájmů, tvrdí Čunek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční krize může zpomalit tempo dalšího zvyšování regulovaného nájemného. Krize totiž zasáhla i realitní trh a ceny nemovitostí, od kterých se míra uvolňování regulovaných nájmů odvíjí, klesají, řekl po jednání s představiteli Sdružení nájemníků ČR ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jiří Čunek

Článek

O kolik přesně může krize rychlost deregulace zpomalit, však Čunek neuvedl s tím, že ještě nejsou k dispozici potřebné propočty.

"Jestli krize zasáhne Českou republiku, zasáhne jednoznačně průmysl, jednoznačně ceny domů, ceny bytů, a tak tím pádem musí zasáhnout i ceny nájemného," uvedl ministr. "Krize také dolehne na realitní trh, a doléhá už teď, takže vidíme, že ceny nemovitostí i ceny jednotlivých bytů jdou dolů. Tím pádem jistě dojde k úpravě tržního nájemného a také výpočtu (regulovaného nájemného)," dodal.

Výraznějším růstem cen nemovitostí v posledních letech ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v červenci odůvodnilo výraznější růst regulovaných nájmů, v Praze a některých dalších městech pro příští rok v průměru až o 46 procent. Podle původních předpokladů se roční nárůsty uvolněných nájmů měly pohybovat jen kolem 20 procent.

MMR v případě většiny krajských měst, kde hrozí výraznější zvyšování regulovaných nájmů, rozhodlo na začátku října o rozložení procesu uvolňování nájemného až do roku 2012.

Záměrem deregulace nájemného je přiblížit se ke stavu, kdy roční nájemné bude činit pět procent z tržní ceny bytu.

Reklama

Výběr článků

Načítám