Hlavní obsah

Klaus se děsí summitu bohatých států víc než krize samotné

Prezident Václav Klaus se obává závěrů summitu skupiny bohatých a velkých rozvíjejících se zemí, který se bude zabývat bojem s finanční krizí. Závěry jednání mohou podle Klausova vyjádření pro Rádio Česko vést k hrozivější důsledkům, než je sama nynější krize. Summit zemí skupiny G20 se uskuteční ve Washingtonu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Já se té schůzky děsím, skutečně děsím, protože ta schůzka nemůže vést k ničemu jinému než k nějakým nedomyšleným, překotným opatřením, která budou mít hrozivější důsledky než sama dnešní krize, která ve světě je," řekl rádiu Klaus.

Řešením současné situace je nechat nynější cyklus "dožít" a vyvarovat se vyprovokování nové krize a finanční paniky, dodal.

Krizi způsobilo nadměrné vytváření peněz v ekonomice americkou centrální bankou, která tak vytvořila bublinu na trhu bydlení, uvedl dále Klaus. Finanční deriváty jsou důsledkem neúspěšné regulace v minulosti, kterými si trh našel skulinku touto cestou. "Další regulace je tragický nesmysl a bude jen a jen v budoucnu brzdit ekonomický růst," podotkl.

ČNB snížením sazeb jednala racionálně, míní Kalus

Klaus míní, že Česká národní banka reagovala na krizi snížením úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu racionálně. Příští rok očekává ve světové ekonomice "přešlapování na místě" s různým tempem růstu. "Některý bude mít minus dvě procenta, dvě a půl, možná někdo i tři, spousta bude stagnovat kolem nuly. Země našeho typu zpomalí z loňských šesti procent někam na polovinu této hodnoty, tak je asi prognóza, čili nečekal bych něco děsivějšího," odhadl.

Schůzka nejprůmyslovějších zemí světa, tzv. skupiny G20, se koná v pátek a v sobotu. Cílem je připravit reformu regulace globálního finančního systému. Vedle představitelů největších průmyslových a rozvojových zemí se jí zúčastní zástupci mezinárodních finančních organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám