Hlavní obsah

Česká ekonomika překvapila, nečekaně zrychlila růst

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I přes zpomalující hospodářský růst téměř po celém světě, tuzemské ekonomice se daří. Podle odhadů statistiků ve třetím čtvrtletí vzrostl český hrubý domácí produkt meziročně o 4,7 procenta. Oproti druhém letošnímu čtvrtletí pak o jedno procento. Vyplývá to z pátečních předběžných odhadů Českého statistického úřadu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Růst domácí ekonomiky ve třetím čtvrtletí překvapil, akcelerace a dokonce 4,7 procenta je velmi vysoké číslo,“ komentoval analytik Komerční banky Jiří Škop. Podle něj je však nutné dodat, že tento růst není příliš konsistentní s vývojem v průmyslu a v dalších sektorech, které výrazně zpomalují.

Statistici připomněli, že ke zvyšování výkonnosti ekonomiky přispěl růst zaměstnanosti. ČSÚ odhaduje, že se celková zaměstnanost ve 3. čtvrtletí zvýšila mezičtvrtletně o 0,4 procenta a meziročně o 1,9 procenta.

Například na konci října nezaměstnanost nepatrně klesla, a to na 5,2 procenta.

Analytici se shodují, že závěr roku už tak optimistický nebude. Lze očekávat, že zpomalení hospodářství v celém regionu ovlivní i Česko. Například ve čtvrtek němečtí statistici oznámili, že největší evropská ekonomika je v recesi, tedy druhé čtvrtletí za sebou se růst tamní ekonomiky pohybuje v záporných číslech.

Německo je největším obchodním partnerem Česka. „I přes relativně dobrý výsledek doporučujeme držet optimismus na uzdě. Je nutné si sundat růžové brýle a přiznat si, že krize se nás sice nedotkne krachujícími bankami, ale dalšími problémy s vývozem zcela jistě ano,“ uvedl analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám