Hlavní obsah

Zaměstnanci Karlovarského porcelánu nedostanou zaplaceno za říjen

Zaměstnanci společnosti Karlovarský porcelán (KP) nedostanou v pátek v řádném výplatním termínu mzdu za říjen. Firma nemá na účtu peníze. Lidem pouze doplatí zbývajících pět procent ze mzdy za září, které ještě dlužila.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Článek

Příkaz k úhradě zářijového doplatku odeslal KP bance ve čtvrtek. Lidem se tedy peníze objeví zakrátko na účtech. Dát dohromady peníze na mzdy za říjen se ale vedení KP při sebelepší vůli do pátku už nepodaří, konstatoval insolvenční správce KP Tomáš Čermín.

"Budou se snažit, aby zaměstnanci dostali za říjen zálohově alespoň část platu v příštím týdnu," uvedl Čermín.

Předsedkyně odborů v KP Marcela Dubová uvedla, že prozatím informaci o nevyplacení říjnových mezd od vedení firmy ani insolvenčního správce nemá. Jak řekla, pro lidi to nebude dobrá zpráva. "Asi vedení opravdu dělá, co může. Slíbený zbytek peněz za září poslalo. A s tím, že se říjnová výplata zpozdí, jsme tak trochu počítali," řekla.

KP se alespoň podařilo uhradit zálohy na dodávky elektřiny, plynu a surovin všem dodavatelům. Bylo to rozhodující pro zachování výroby. Pokud by se zastavila, šance lidí, že se dostanou ke svým penězům, by výrazně klesla. "Máme zajištěny veškeré dodávky nutné pro výrobu KP na celý příští týden," dodal Čermín.

KP už od října udržuje výrobu doslova z týdne na týden. Koncem každého týdne se mu vždy podařilo zaplatit dodávky plynu a elektřiny na dalších sedm dní. Nyní ale už například největší závod v Nové Roli nevyrábí na plnou kapacitu. Produkce se snížila kvůli omezeným dodávkám surovin zhruba o 30 procent.

Nad KP vyhlásil před nedávnem soud úpadek. Pro firmu je prohlášení úpadku dalším krokem v insolvenčním řízení. Teď by měl soud ve spolupráci s majiteli a věřiteli rozhodnout do poloviny prosince o tom, jak ho řešit. Jestli to bude v reorganizaci, nebo v konkurzu. Insolvenční řízení bylo zahájeno také s dceřinou společností KP, firmou Concordia Lesov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám