Hlavní obsah

E.ON odhaduje, že zdraží elektřinu o 14 až 16 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektřina na jihu Čech a Moravy příští rok podraží. Energetická společnost E.ON odhaduje, že se její cena zvýší v průměru o 14 až 16 procent. E.ON zdraží i plyn pro jihočeské zákazníky, odhadem o tři až pět procent. Konečné růsty cen oznámí společnost koncem listopadu po rozhodnutí regulačního úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Za zvýšením ceny elektřiny stojí především nárůst ceny komodity obchodované na burze v Lipsku a v Praze, a to v rozmezí 21 až 28 procent," řekl místopředseda představenstva E.ON Energie Miloš Homolka. E.ON musí prakticky všechnu elektřinu nakupovat přes energetickou burzu nebo od nezávislých výrobců, protože v Česku nemá téměř žádné výrobní kapacity.

Podobné je to i s plynem. "Jeho nákupní cena má určitou setrvačnost, z hlediska nákupu a prodeje je tam zhruba půlroční prodleva. V současnosti prodáváme plyn za nákupní ceny v červnu, červenci, kdy dosahovaly nejvyšších hodnot. Následný pokles se bude promítat až v pozdějším období, předpokládáme během příštího roku," uvedl mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Ke zdražení elektřiny přispívá podle E.ON i hustota osídlení. Čím je nižší, rostou náklady za přenos mezi odběrnými místy. Na jihu Čech je průměrná hustota osídlení 60,8 obyvatele na kilometr čtvereční, kdežto třeba v Praze 2856 osob/km2. Svou roli má i struktura zákazníků. Na tuzemské spotřebě elektřiny se ze dvou třetin podílejí velké průmyslové závody, které na zemědělsky orientovaném jihu chybí. V cenách pro konečné spotřebitele se odrážejí i rostoucí náklady na připojení dalších producentů elektřiny z obnovitelných zdrojů.

E.ON
Patří do německého koncernu E.ON Energie AG, který je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. Plynem a elektřinou zásobuje asi 15 miliónů zákazníků. Elektřinu E.ON dodává 1,4 miliónu zákazníků na jihu Čech a Moravy, přičemž 88 procent představují domácnosti. Plynem firma zásobuje 113 000 odběratelů v jižních Čechách.

Reklama

Výběr článků

Načítám