Hlavní obsah

ČSA se stále daří, ale zisk bude nižší

Novinky, toh
PRAHA

České aerolinie (ČSA) za prvních devět měsíců letošního roku hospodařily se ziskem 406 miliónů korun. Za celý rok společnost očekává zisk až 150 miliónů korun. Vyplývá to ze středečních údajů společnosti. Loni po třech letech vykázaly ČSA zisk 207 miliónů korun.

Článek

Přestože extrémní výkyvy v cenách ropy a kurzu tuzemské měny aerolinky výrazně zatěžují, firmě se daří. „I přes rekordní ceny ropy, která významně zatěžovala hospodaření, a přes útlum světové ekonomiky, počítáme s kladným hospodářským výsledkem na konci roku,“ uvedl prezident ČSA Radomír Lašák.

Podle něj chce firma v následujících pěti letech mít rezervu ve výši dvou miliard korun. Zároveň také uvedl, že chystaná privatizace aerolinek není cestou „k přežití“ společnosti.

ČSA v letošním roce zdražovaly palivové příplatky, ty prý ale nedokázaly vykompenzovat vysoké ceny za naftu, zejména v letních měsících, kdy se ropa prodávala na historických maximech. Z údajů společnosti vyplývá, že od července až září se zvýši výdaje na palivu o 367 miliónů korun, zisk z příplatků byl 221 miliónů korun.

Z výsledků aerolinek dále vyplývá, že výnosy z osobní přepravy dosáhly 12,41 miliardy korun, nárůst byl i na charterové dopravě, a to 15 procent na 2,89 miliardy korun.

ČSA za devět měsíců přepravily více než 4,4 miliónu cestujících, což je meziročně o 4,9 procenta více. Aerolinky přepravily také 15 tisíc tun zboží a pošty a uskutečnily téměř 32 tisíc letů.

Reklama

Výběr článků

Načítám