Hlavní obsah

VIDEO: Zemědělci na Šumpersku na protest vylili mléko

Zhruba 1000 litrů mléka v úterý vylili zemědělci ze Šumperska na soukromé farmě v Klopině - Veleboři, aby upozornili na jeho nízké výkupní ceny a postup obchodních řetězců, které podle farmářů předražují mléčné výrobky. Současné výkupní ceny mléka jsou nerentabilní, což může vést k likvidaci chovů, řekl dnes novinářům ředitel šumperské okresní Agrární komory (AK) Radek Musil. Akci uspořádal šumperský Svaz výrobců mléka.

Článek

"Dnešní akce není namířená proti mlékárnám. Ke snižování výkupních cen je tlačí řetězce. Naším cílem je poukázat na to, že přestože cena mléka šla dolů, u spotřebitelských cen mléčných výrobků se tak nestalo a jsou předražené," uvedl ředitel šumperské okresní AK.

Podotkl, že zatímco začátkem roku farmáři z regionu dostávali za litr mléka v průměru deset korun, v současné době je to 7,4 až 7,2 koruny za litr. "Náklady na výrobu litru mléka ale dosahují 9,1 koruny. To znamená, že farmáři tratí na každém litru 1,7 koruny. V letošním roce díky vyšším cenám ze začátku roku a dotacím ještě farmáři vyjdou, příští rok ale očekávám velké problémy, které mohou skončit redukcí a likvidací chovů," uvedl Musil.

Farmář: za poslední měsíc jsme přišli o 148 tisíc

Akce se uskutečnila na farmě soukromého zemědělce Martina Zbořila, který chová 148 krav. Podle něj jsou nyní malé farmy nuceny prodávat litr mléka o 1,35 koruny pod výrobními náklady.

"Finanční problémy začaly asi v srpnu. Od té doby výkupní ceny klesají o 20 až 40 haléřů měsíčně a o ceně nedá vyjednávat. Za poslední měsíc jsme kvůli tomu přišli asi o 148 000 korun v tržbách. Někdo se nás už musí zastat," zdůraznil Zbořil.

Nemůžeme diktovat ceny, brání se Potravinářská komora

Podle ředitele šumperské AK je potřeba ke zlepšení současného stavu zejména nastartovat vyšší spotřebu mléčných výrobků na tuzemském trhu prostřednictvím snížení cen mléčných výrobků na pultech obchodů. O to by měla podle Musila usilovat zejména Potravinářská komora ČR.

Mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová řekla, že komora nemůže diktovat obchodním řetězcům, za jakou cenu mají prodávat. "Víme však, že obchodně dodavatelské vztahy nejsou dobré, a snažíme se je narovnat pomocí v současné době projednávaného zákona o významné tržní síle," uvedla.

Podle prezidenta AK Jana Veleby projednávaný zákon o významné tržní síle problém producentů mléka nevyřeší. "To budou jen kosmetické záležitosti. Já dnešní akci na Šumpersku rozumím. Pokud výkupní ceny mléka zůstanou na stávající úrovni, bude to znamenat radikální redukci skotu, což by byla tragédie. Je potřeba jednat," řekl Veleba.

Protestů bude přibývat

AK proto svolá příští týden ve středu komoditní radu mléko, která se bude zabývat problémy producentů mléka. Podle odhadů prezidenta AK lze očekávat zvýšení tlaku na organizování protestních akcí. "Jestli to bude vylévání mléka, akce proti řetězcům či mlékárnám, já se domnívám, že tak dramaticky by farmářské ceny nemusely stlačovat, se teprve uvidí," uvedl Veleba.

Účastníci proklamační akce původně zamýšleli, že mléko vylijí na pole. Aby se ale vyhnuli případným sankcím za znečištění podzemních vod, mléko skončilo v tisícilitrové nádrži, kterou zemědělci vylijí do čistírny odpadních vod v Zábřehu na Šumpersku. Pořádající šumperská společnost Svaz výrobců mléka má 42 členů. Kromě nich akci podpořili podle Musila i zemědělci z Olomoucka a Jesenicka.

Reklama

Výběr článků

Načítám