Hlavní obsah

Stavební výroba v září vzrostla o 9,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební výroba v září ve stálých cenách meziročně vzrostla o 9,2 procenta po srpnovém poklesu o 1,2 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce reálně o 0,8 procenta vyšší. Oznámil to v úterý Český statistický úřad.

Foto: Sean Yong, Reuters

Článek

Růst stavební výroby nadále trval u inženýrského stavitelství, u pozemního stavitelství naopak přetrvával dlouhodobý pokles zejména u nové výstavby.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební výroby v září zvýšila o 4,4 procenta. Orientační hodnota povolených staveb byla v září 34,6 miliardy korun, což bylo meziročně o 36,9 procenta více. Novou výstavbou by měly vzniknout stavby v hodnotě 23 miliard korun. Stavební úřady vydaly 11.003 stavebních povolení, meziročně jich tak bylo o čtyři procenta méně.

Povolení ke stavbě dostalo v září 4072 bytů, což byl meziroční růst o 2,3 procenta. Z toho novou výstavbou vznikne 3607 bytů, to je o 92 bytů více než za stejný měsíc loňského roku.

Počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více zaměstnanců, klesl meziročně o 0,2 procenta. Průměrná nominální měsíční mzda se zvýšila o 10,8 procenta na 24.073 korun. Reálná mzda rostla meziročně o 3,9 procenta. Průměrná hodinová mzda byla 153 korun a proti stejnému období loňského roku klesla o jedno procento. Produktivita práce na jednoho zaměstnance vzrostla o 8,9 procenta.

V EU podle Eurostatu v srpnu meziročně poklesla stavební produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,5 procenta. Z toho pozemní stavitelství kleslo o 1,2 procenta a inženýrské stavitelství o 1,5 procenta

Reklama

Výběr článků

Načítám