Hlavní obsah

Zdražování v Česku zpomalilo

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V Česku během října zpomalil růst spotřebitelských cen. Poprvé v tomto roce byla inflace na rovných šesti procentech. V předešlých měsících byla vždy vyšší. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Díky pádu cen benzínu a nafty se spotřebitelské ceny v říjnu celkově nezměnily. Benzín i nafta zcela umazaly nárůsty svých cen z posledního roku a benzín je dokonce nejlevnější za poslední rok a půl,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj by pohonné hmoty měly zlevňovat i nadále.

Oproti září vzrostly ceny zejména zemního plynu (10 %), tepla a teplé vody (1,9 %). Oděvy podražily o 1,7 procenta a boty o 1,4 procenta. S cenami zahýbaly zejména nové kolekce oblečení pro nadcházející zimu.

Co se týče potravin, tak s koncem léta podražila zejména zelenina, a to o více než dvacet procent. Běžné pečivo o 3,4 procenta, rýže o 1,2 procenta či vejce o 2,2 procenta.

Inflace na konci září meziročně vzrostla na 6,6 procenta. Růst cen tak byl o jednu desetinu vyšší než na konci srpna.

Ministerstvo financí před několika dny uvedlo, že letošní průměrný růst cen by měl 6,4 procenta. V následujícím roce by se pak měla inflace výrazně snížit na 2,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám