Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku nepatrně klesla

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nezaměstnanost v říjnu v Česku nepatrně klesla na 5,2 procenta. Úřady práce evidovaly 311 tisíc lidí bez práce. Oproti loňskému roku je to o 37 tisíc lidí méně. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

V září byla nezaměstnanost stejně jako v červenci a srpnu 5,3 procenta. Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí bylo 300 tisíc lidí bez práce. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 105 tisíc lidí. Podle ministerstva úřady práce evidovaly přes 26 tisíc absolventů škol bez zaměstnání.

„Míra nezaměstnanosti v ČR v říjnu poklesla jen o jednu desetinku, přitom v předchozích dvou letech v tomto měsíci klesla o čtyři desetinky. Je to jasný důkaz zhoršování situace na trhu práce,“ komentovala nová čísla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

„Firmy pod tlakem klesající poptávky nejprve ruší volná místa a až pak propouští. Výrazněji se značně propouštět pravděpodobně na přelomu roku a v průběhu dalších dvou let,“ dodala Horská.

Okresy s největší mírou nezaměstnanosti (v %):
Most12
Karviná11,1
Děčín9,8
Teplice9,7
Okresy s nejnižší nezaměstnaností (v %):
Praha-západ1,7
Praha-východ1,7
Praha2,1
Mladá Boleslav2,3

Na konci října zveřejnil čtvrtletní údaje o nezaměstnanosti Český statistický úřad. Podle jeho údajů je v Česku lidí bez práce nejméně od roku 1996. Průměrná míra nezaměstnanosti byla od července do září 4,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám