Hlavní obsah

Kuřáci houfně přecházejí na nejlacinější značky

Právo, Jiří Novotný

Cigarety letos v Česku zdražily kvůli zvýšené spotřební dani v průměru o osm korun na krabičku. Mnozí kuřáci proto kouření neomezili, ale přešli na levnější značky. Nejnižší cenový segment cigaret se tak na celkovém prodeji podílí už 56 procenty, což je téměř o desetinu více než před rokem.

Článek

"Konkurenční boj přiměl výrobce reagovat na přesun poptávky zavedením nových cigaretových značek v cenové kategorii 50 až 59 korun. Vždyť zatímco ještě v roce 2005 si za tyto peníze bylo možné v ČR koupit marlbora či davidoffky, dnes tyto kvalitní cigarety stojí přes osmdesát korun, což je pro mnohé kuřáky příliš,“ řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

O osm korun ale zdražily i nejlacinější cigarety. Například moonky (Imperial Tobacco) jsou teď za 58 korun, viceroyky (BAT) se vyšplhaly ze 49 také na 58 Kč, a RGD, které Philip Morris dováží z Číny, podražily na 56 Kč.

Právě na 56 korun se teď Imperial Tobacco rozhodl z dosavadních 60 Kč zlevnit svou značku Route 66. "O cenové válce se přesto nedá mluvit. Výrobci a dovozci cigaret se shodují, že růst spotřební daně už nelze vstřebávat do marží. Změna spotřebitelského zájmu nás všechny ovšem nutí posilovat ten nejlacinější segment,“ vysvětlil Provazník.

Důsledkem této strategie je skutečnost, že celkový odbyt cigaret se v ČR přes jejich prudké zdražení snížil za uplynulý rok pouze o jediné procento. I letos se jich tedy prodá přes 23 miliard kusů. Tabákové firmy ovšem připomínají, že asi tři miliardy cigaret si z naší republiky ročně odvezou zahraniční turisté.

Hrozba z Ukrajiny

Se zdražováním se na českém trhu objevuje stále více pašovaných cigaret a těch, které pocházejí z nelegální výroby.

"Třeba krabička cigaret Classic stojí na Ukrajině v přepočtu 5,50 Kč, ale mafiáni ji v ČR pokoutně prodávají za dvacetikorunu. Český stát tak na daních přichází minimálně o 40 korun na krabičku,“ upozorňuje Provazník.

Ministerstvo financí už dříve avizovalo, že pro příští rok nepočítá s dalším vzestupem spotřební daně na tabák a výrobky z něj. Reálně by tedy cigarety mohly opět začít v Česku zdražovat nejdříve v roce 2010. Pokud se teď ovšem vláda v důsledku zpomalení růstu české ekonomiky přece jen nerozhodne posílit ohrožené příjmy státního rozpočtu zvýšením spotřební daně.

V tom případě by ale i v ČR zřejmě došlo k takovému vývoji jako v některých dalších zemích Evropské unie, kde pašování a nelegální výroba v posledních letech dosáhly dramatických rozměrů. Například v Rakousku činil loni podíl pašovaných či nelegálně vyrobených cigaret už 17,4 procenta na celkové spotřebě, a ve Velké Británii dokonce dvacet procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám