Hlavní obsah

VIDEO: Američané chystají miniconcorde pro businessmany

Právo, Novinky, nek, aš
Aktualizováno

Americká společnost Aerion z nevadského Rena chce využít díry na trhu, které vznikla po ukončení provozu nadvzvukových dopravních letadel Concorde. Ta umožňovala spojit Londýn s New Yorkem za tři hodiny. Firma však nevyvíjí stroj pro letecké společnosti, které měly problém sehnat dost zájemců o nadzvukový let, vyvíjí nadzvukový biz-jet pro 12 lidí.

Článek

Aerion plánuje první let stroje na roku 2012, přičemž od roku 2015 by měl být v sériové výrobě. Na oblohu by se tak po dvanácti letech vrátilo nadzvukové dopravní letadlo. Concorde naposled letěl 24. října 2003.

Aerion je pomalejší než Concorde, který dosahoval dvojnásobku rychlosti zvuku. Má létat rychlostí Mach 1,6. (Machovo číslo 1 je rychlost zvuku v dané namořské výšce) Má však být méně hlučný, což je dáno jeho tvarem, který snižuje mohutnost rázové vlny při překročení rychlosti zvuku. Speciální nadzvukový laminární profil mu umožňuje letět vysokou podzvukovou rychlostí (tzv. supercruise) Mach 0,98. Tou by létal nad obydlenými oblastmi, kde se nesmí létat nadzvukovou rychlostí. Rázová vlna není slyšet na zemi do rychlosti Mach 1,1.

:. Podoba nadzvukového biz-jetu Aerion. Foto: Aerion

Stroj dýkovitého tvaru má být dlouhý 42 metrů, rozpětí křídel s malým šípem činí necelých dvacet metrů. Kabina bude nabízena v konfiguraci pro osm až dvanáct cestujících. Dolet má činit až 9000 kilometrů, při letu rychlostí Mach 1,5 pak asi 7500 kilometrů. Cena se odhaduje na 1,5 miliardy korun.

Aerion není tradiční výrobce letadel, zabývá se především zkoumání nadzvukových rychlostí a sonického třesku a CAD.

Rychlý ale nákladný

„Concorde byl nádherný stroj a produkt své doby. Technologie ale pokročila a také design, jaký bude mít Aerion, nabídne větší výkonnost,“ tvrdí mluvčí společnosti Jeff Miller. Poukázal i na příliš vysoké náklady letů concordů, načež dodal, že technologie Aerionu tento problém „úspěšně překoná“.

Concorde svého času představoval vrchol letecké techniky, ale postupem času začal zastarávat. Jeho osud zpečetila v červenci 2000 tragédie, kdy se jeden z exemplářů vznesl z pařížského letiště Roissy a mířil do New Yorku, kam ale nedoletěl. Krátce po startu se letadlo zřítilo a s ním i 113 osob. Neštěstí zavinila kovová lamela na rozjezdové dráze, na níž stroj najel. Součástka prořízla pneumatiku, jejíž kousky pak protrhly palivovou nádrž, načež concorde začal hořet.

Reklama

Výběr článků

Načítám